Държавата да финансира повече опити инвитро, предвиждат предложения за промени на здравното министерство.

Заявка затова беше дадена още през месец май, когато правителството обяви, че ще осигури безлимитно финансиране. 

Здравното министерство предлага държавата чрез Центъра за асистирана репродукция да финансира 4 инвитро процедури. В момента се финансират 3. Предлага се да се финансират и 4 ембриотрансфера с размразени ембриони – дейност, която сега изцяло се поема от пациентите. За да се случат промените, са необходими допълнително около 3 милиона лева годишно.

От 5 години Мирена и приятелят й правят опити за дете - без успех. Преди половин година 26-годишното момиче разбира защо. Лекарите я насочват за инвитро, а работодателят й помага с финансирането на процедурата, която е в ход.

„И повечето хора не могат да си го позволят това нещо, както аз с моя приятел не можехме да си го позволим”, коментира Мирена. 

Междувременно тя е подала документи и в Центъра за асистирана репродукция, за да се възползва от държавно финансиране, в случай че опитът сега се окаже неуспешен.

Още през месец май правителството даде заявка, че ще осигури безлимитно финансиране.

В предложените сега промени е записано, че финансираните от държавата опити със свежи ембриони се увеличават само с един - от 3 на 4. Мотивът е, че успеваемостта при всеки следващ опит намалява значително, като при третия опит тя е около 10%

„Пари ще има за всички хора, които искат да получат шанс да имат дете. Безлимитен е броят хора, а не броят опити”, отбеляза зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. 

„Това, че опитите се увеличават с един, ни слага на челни места в Европейския съюз. Точно се изравняваме с Франция, те също имат 4 опита, които се финансират от държавата”, заяви д-р Йосиф Димитров, акушер-гинеколог в инвитро медицински център. 

Предлага се още след неуспешен опит със свежи ембриони държавата да финансира трансфер с размразени, което дава нов шанс за дете.

Сега трансферът се плаща от пациентите. След като промените станат факт, двойките ще могат да кандидатстват при новите условия.

Предложените промени ще бъдат на обществено обсъждане в рамките на 1 месец. През това време заинтересованите страни могат да изложат своите аргументи „за” и „против”.