Четири общини в Родопите са със забрана за използване на водата от чешмите за пиене и готвене заради съмнение за замърсяване с тежки метали от хвостохранилище.

След последните валежи от преди няколко дни река Върбица е синя. Хората се притесняват, защото преди да установят това, са използвали водата за битовите си нужди.

Снимка: bTV

Това е третият път тази година, в който в Златоград се получава подобен проблем.

Замърсителят е хвостохранилището, а рискова е водата от всички помпени станции по поречието на Върбица. Това засяга близо 40 хил. души от четири общини.

Снимка: bTV

Здравните власти обявиха водата от реката за потенциално опасна.

Снимка: bTV

„Не знаем към момента дали няма някакъв проблем. Това в никакъв случай не е тренировъчно мероприятие. Ще направим една среща с министъра на околната среда и водите, просто за да видим какво може да направим за решаването на този проблем“, каза областният управител на Кърджали Никола Чанев.

Снимка: bTV

Собственикът на хвостохранилището отрича да има риск от замърсяване.

„Сега го надградихме с цели три метра – и стената и чашата на преливника. Имаме едно перфектно съоръжение, това ви го гарантирам и пред цялата общественост го гарантирам“, каза Евгений Михайлов, изпълнителен директор на ГОРУБСО – Златоград.

Снимка: bTV

„В момента място за притеснение няма. Питейната вода е в нормалните норми, в нормалните показатели, както преди една седмица, както преди месец – увери зам.-директорът на ВиК-Смолян Костадин Тотев. – Показателите са същите, само че сме изключили първи и втори кладенец, които са в близост до река Върбишка“.

Снимка: bTV

Досега тревогата винаги е била фалшива. Но потенциален риск за еко катастрофа има. Затова общинският съвет в Златоград днес се събра извънредно и реши да вземе мерки.

„Обясняват ни го експертите по начин, по който ние не можем да го разберем. Аз смятам, че с общинския съвет трябва да намерим спешно решение да се направи прединвестиционно проучване, за алтернативно водоснабдяване, за да се спрат тези притеснения у населението, защото на нас ни се налага за трети пореден път в рамките на тази година да се обясняваме, че водата е годна, че цветът не влияе на качеството, но дали това е така, това могат да го кажат само експерти“, коментира кметът на Община Златоград Мирослав Янчев.

Снимка: bTV

Пробите за наличие на тежки метали, ще бъдат готови до дни.