Четири коня напускат базата в Борисовата градина. Те са участвали в тренировки и рехабилитация на деца. Идва време, когато уморените коне се пенсионират. Рапира, Беатрис, Принц и Марта напускат Конната база в парка.

Решението на Столичния общински съвет е конете да бъдат отглеждани от неправителствената организация "Анимал Рескю София". Засега организацията има база под наем, надяват се до края на септември да изградят собствено убежище за коне и магарета край София. 

Беатрис има своите заболявания и не може да е толкова ефективна, работейки с деца.

Понито Принц също ще бъде дадено за специални грижи, тъй като вече почти не вижда. Най-тежко е състоянието на Рапира, която е много слаба заради заболяване.

Новината за преместването на конете притесни посетителите на конната база, че тя ще бъде затворена след приемането на устройствения план на парка.

„Ние възлагаме на кмета на район „Средец” да проведе такава процедура и всички организации, които разполагат с подобни възможности, да извършват обучение или грижа чрез хипнотерапия ще могат да кандидатстват и съответно да станат наематели”, обясни Лорита Радева, председател на Комисията по опазване на околната среда в СОС.

Все още не е ясно кога точно четирите коня ще напуснат базата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!