Отново проблеми по границата с Турция – превозвачи излязоха на протест заради бавното преминаване на камионите през ГКПП „Капитан Андреево“. Шофьорите алармират, че им отнема по четири дни, за да преминат граничния пункт. 

Пресмятат, че преминавайки границата – курсът им вече е на загуба. „Камиона за това време може да иде на половината път до Европа, да разтовари и да се върне, и да направи още един курс, евентуално“, обясни шофьорът на тир Стефан Балджиев.

Снимка: btvnovinite.bg

Според превозвачите, проблемите са основно на българския пункт. В момента на ГКПП „Капитан Анреево“ работи с максималния си капацитет, което означава, че в двете посоки от границата могат да преминат не повече от 2 300 тира.

От бранша посочват, че проблемът е кадрови и изчисляват, че са необходими още 12 служите, за да няма напрежение. 

От Агенция „Митници“ и МВР твърдят, че няма нужда от нови служители, защото проверката с газанизатор, заедно с паспортния контрол, отнема минути и не бави трафика. Уточниха, че има болни митничари, но са командировани допълнителни служители.

Снимка: btvnovinite.bg

Решението е разкриване на допълнителни платна. За „Капитан Андреево“ вече е обявена обществена поръчка за изграждане на още едно трасе на вход, което да поеме хладилните камиони.

И на ГКПП „Лесово“ стартира процедура за поставяне на допълнителни кантари.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!