Превозвачи излизат на мирен протест днес.

Съюзът на международните превозвачи в България и Асоциацията на превозвачите на Турция недоволстват от забавената обработка на камиони и товари на границата между двете страни.

Автомобилите продължават да чакат повече от 2-3 дни. Организациите настояват за спешни мерки, които да ускорят обработката, за да могат да се спазват сроковете за логистика на товарите.

„Най-натовареният коридор в Европа е това, а чакането от Турция за България отнема 90-95 часа“, каза Йордан Арабаджиев, председател на Съюза на международните превозвачи.

Стана ясно, че е започнала процедура по разширяване на капацитета на „Капитан Андреево“, но това ще се случи догодина вероятно.

„Имаме договорка за изграждане на ново трасе, до края на годината ще се обяви обществена поръчка за обновяване на това трасе. Ще се увеличи пропускането с 200 камиона. За денонощие – 1200 тира преминават средно за денонощие“, каза Васил Инджов, зам.-директор на ТД "Южна морска"- Бургас.

Той добави, че не се е стигнало и до консенсус в уеднаквяване на графиците на граничарите от турската, и от българската страна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!