СДВР взима редица мерки, за да запази реда и безопасността по повод идващите абитуриентски балове и тържества. Ще има засилено полицейско присъствие около училищата и питейните заведения, посочи  инспекторът от СДВР Тихомир Неделчев. Той коментира, че ще се акцентира върху минаване на червено и неправилно превозване на пътници.

Призивът му е родителите да не дават колите си на децата. Те са вече пълнолетни и ще понесат пълната силна на закона, ще сме строги мерки и няма да има  прошка, категоричен беше инспекторът.

По повод баловете директорът на столичното 119-то Диян Стаматов посочи, че са изпратили  писмо до полицията за датите на изпитите и бала след това, а самите ученици са били събирани, за да им се напомни да са внимателни.

По време на абитуриентските тържества през 2016 г. на територията на страната са установени 711 нарушения на Закона за движението по пътищата от водачи на превозни средства, превозващи абитуриенти, или от пътници в такива превозни средства и са предприети 816 мерки по различни нормативни актове.

От общо установените 711 нарушения на Закона за пътищата 241 са за скорост; 170 – за неизползване на обезопасителен колан (от които 108 – от водачи, а 62 – от пътници); 30 – за неправилен превоз на пътници; 27 – за неправоспособност; 25 – за управление на моторно превозно средство под въздействието на алкохол; 20 – за използване на мобилен телефон по време на управление на ПС без наличие на устройство, позволяващо използването на телефона без участието на ръцете на водача; 8 – за неизползване на предпазна каска, 3 – за преминаване при сигнал на светофара, който не разрешава преминаването. 187 са нарушенията на други разпоредби на ЗДвП. 

Какви са мерките за сигурност по нощните заведения в Благоевград вижте във видеото.