Пушенето на наргиле става все по-популярно сред младежите. Предстои обаче да бъде забранено в заведенията, както има забрана за цигарите и тютюневия дим. Предстоят и законодателни промени в четири отделни нормативни акта, за да стане това факт.

Наргилето се оказва по-вредно дори от цигарите. Според експерти обемът дим, който се вдишва от 1 наргиле се равнява на около 100 изпушени цигари.

Снимка: bTV

Водната лула, както още е известно наргилето, се състои от колба за течности, чашка за тютюн и тръбичка, в която тютюневият дим се смесва с парите. През тръбата човек всмуква парите на активното вещество и на изгорелия въглен. Доказано е, че този процес ускорява всички ефекти от пушенето- първоначално дори наргилето се е използвало за пушене на наркотици.

Снимка: bTV

Тъй като трудно се почиства, наргилето е източник на много инфекции, включително туберкулоза. Освен познатите болести на сърцето, белия дроб, рак, пушенето на наргиле води и до пристрастяване.

Растителните смеси с билки и сухи плодове изглеждат на пръв поглед безобидни, но имат много високи нива на катран. Това коментира зам. - министърът на здравеопазването Светлана Йорданова.

Тя уточни, че заради въглените, които нагряват наргилето, количеството катран, който влиза в белите дробове е много високо. Въглеродният окис пречи на кислорода да влиза в кислородната система и това води на сърдечни проблеми. Йорданова даде пример с припаднали деца на 10 и 12 години, които са били лекувани в Спешна помощ.

Високите нива на тежки метали в наргилето се дължат на това, че растителните смеси се обработват допълнително, за да се засили вкуса им, добави тя.  

Снимка: bTV

През 2014 година агенцията за изследване на рака е излязла със становище, че пушенето на наргиле води до левкемия.

Зам.-министърът посочи, че за да бъде забранено наргилето на закрити обществени места, както са сега цигарите, ще има изменения в четири закона. Предстои и да се разширят контролните органи, които да упражнят забраната.

Модата с наргилето набира сила сред младежите в последните години. Ученици признават, че са опитвали поне веднъж, а масово приятелите им пушат ежедневно.

Удоволствието струва между 15 и 30 лева. На практика контрол няма, защото към момента употребата на наргилета не е регламентирана в българското законодателство.

Родителите смятат, че мерките срещу този „феномен” са закъсняли. В същото време на метри от училищата се предлагат цигари, алкохол и енергийни напитки. Затова под прицела на проверките освен наргиле баровете, ще попадат и малките търговските обекти в близост до учебните заведения.  

Модата извън контрол

„Като родител смятам, че тази мода излезе извън контрол. Един пункт е, че трябва да има контрол върху вноса на тези продукти. Няма фирма, която официално да внася този продукт под контрола на държавата”, заяви  Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. 

Зам.-здравният министър допълни, че контролът върху произхода на смесите за наргиле вече в залегнал в измененията на закона за акцизите и данъчните складове. „Така смесите ще трябва да имат удостоверение за състав, произход и качество”, посочи тя. По думите й контролът върху спазването на забраната за пушене по заведения трябва да се затегне и ще се включат повече институции.

Димитров беше категоричен, че за пушенето в заведения отговорност трябва да носи лицето, нарушаващо забраната, а не самото заведение.