Множество сигнали за огромни дупки по пътищата и улиците получихме във фейсбук страницата на "Чети етикета", както и в платформата "Аз, репортерът" от цялата страна.

Широки и дълбоки, нови и стари, досадни и опасни – дупките отново зейнаха след топенето на снега.

От пътната агенция предвиждат ремонт на 570 км в различни точки на страната. Предвидени са над 311 млн. лева.

Започнати са ремонти на 440 км пътища, предстоят нови ремонти на 130 км настилка.

Десетки сигнали и за дупки в София – в районите "Витоша", "Студентки град", в кв. "Манастирски ливади", не липсват и в централния кв. "Лозенец".

Запознати сме с тези проблеми, опитваме се максимално много екипи да работят на терен, но времето е много променливо, коментира зам.-кметът по транспорт на Столичната община Евгени Крусев.

За тази година общината е заделила 38 млн. лв. за поддръжка на пътните платна и тротоарите в града.
За кв. "Манастирски ливади" той уточни, че проблемът е и със собствеността върху улиците.

При материални щети върху колата заради дупка на пътя водачът има право на обезщетение, ако има застраховка "Каско", каза Благой Анков от Асоциацията на българските застрахователи. Вече не е нужно непременно да се вика полиция в такива случаи, напомни той.

Ако нямаме застраховка "Каско" можем да съдим общината или АПИ, коментира адвокат Илия Тодоров. Проблемът при такива дела е, че е нужен констативен протокол, че не сме виновни за инцидента, уточни той. 

Нужни са ни свидетели или запис от камера.

Проблемът е, че когато гражданите успеят да осъдят общината или държавата, или ги осъдят застрахователите, накрая пак плащат данъкоплатците, каза адвокат Тодоров.

Адекватни ли са реакциите на общините и АПИ на проблема с дупките по пътищата?