Колко ще ни струва празничната трапеза в една много особена година, минала под знака на пандемията от коронавирус - отговорът в рубриката „Чети етикета“.

Eкип на bTV направи специално проучване за това как се променят цените от производителя до крайния потребител и какви са цените на дребно за две от най-традиционните стоки за българската трапеза - олио и хляб.

Поскъпнаха ли храните и с колко?

Статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата показва, че по отношение на плодовете и зеленчуците единствено при оранжерийните домати има поскъпване с 15%. При останалите – краставици, картофи, лук, банани и лимони – се наблюдава поевтиняване.

При цените на основните хранителни продукти обаче на годишна база се наблюдава поскъпване. Рекордьор е олиото, като цената му е с 28% нагоре. Оризът е поскъпнал със 17%, сиренето – с 14%, каймата – с 11%, а брашното – с 9%.

При свинското месо и маслото пък се отчита поевтиняване – съответно с 16% и 15%.

А ето и как се променя цената на потребителската кошница за 27 продукта през годините. Докато през 2016 г. тя е била 66 лв., то тази цената вече е 75 лв.

Мнението на клиенти

И търговци, и клиенти във Враца смятат, че коронавирусът не е повлиял чувствително на цените. В един от магазините за месо дори е поевтиняло.

Според по-възрастните клиенти, които разчитат основно на пенсията си, цените на храните се движат доста динамично тази година.

В Шумен цените на основните храни са се променили, пресмятат клиенти. През последните месеци повишението, особено при олиото, е значително, като за някои марки то е с около 20%.

Поскъпване се забелязва и при тестените продукти, но не толкова при хляба, успокояват търговците.

В Бургас цената на олиото също отчита скок през последните месеци, докато хлябът се търгува на нивата от миналата година.

Потребителите от своя страна изискват по-добро качество срещу по-високата цена.

В годината на COVID пандемия храните поскъпват, макар и с бавни темпове, убедени са част от клиентите.

Официалните данни на статистиката за цените на едро показват, че празничната ни трапеза няма да бъде по-скъпа тази година.

Мнението на експерти

„Към края на миналата година наблюдавахме един темп на нарастване и в световен мащаб, и в България на цените на храните. В момента имаме един темп на намаляване у нас, може би заради по-ниското търсене. Втората вълна на епидемията насочи вниманието към здравния проблем на нещата, а не към пазаруването. През първата вълна наблюдавахме точно обратния процес“, коментира Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Той е на мнение, че няма драстични поскъпвания на продуктите, а по-скоро пазарът се задържа.

„Повече от три-четири години наблюдавахме по-високи равнища на цените във Варна. Много зависи от продуктите. По правило брашното в Добрич и Враца е най-евтино. Същото е и в районите, където се произвежда много олио – там те са най-ниски“, коментира Иванов.

Прави впечатление, че в Благоевград и Бургас много често има завишени цени по отношение на някои продукти спрямо София и Пловдив, например, при положение че разходите за логистиката са едни и същи, допълни той.

Проучване на bTV: Как се променят цените от производителя до крайния потребител в 5 града у нас?

Цената на олиото в София, Ямбол, Бургас, Враца и Шумен

Тази на едро в София е 2,58 лв. за 1 литър. В магазина тя вече е 3,09 лв. Според Владимир Иванов това е абсолютно нормален марж.

В Ямбол от цена на едро от 2,58 лв. в магазина тя вече е 3,29 лв. Според експерта причините са логистичните проблеми, както и по-ниско развитите търговски практики в по-малкия град.

В Бургас от цена на едро от 2,58 лв. в магазина една и съща марка олио може да бъде купена на различни цени. Тук, според Иванов, проблемът е недобрата търговска практика.

Във Враца от цена на едро от 2,58 лв. в магазина е 3,29 лв.

В Шумен от цена на едро от 2,58 лв. в магазина цената е 2,85 лв.

„Наблюдаваме маржове от 30-40%, което е в нормалната логистична крива. В същото време се наблюдават и маржове, които са много над икономическо обоснованите“, обобщи Владимир Иванов.

Той се обърна към потребителите с призива да се информират много добре, когато пазаруват, и да гледат какво е качеството.

Какви са цените на хляба и как се променят те?

Цената на хляба беше индексирана средно с около 0,10 лв. през последните две седмици, което означава повече с около 0,05 лв. на ден за семейния бюджет. Това изчисление направи Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България.

„Основните причини да се случи това са две. Цената на основната суровина започна да се покачва. Видно е, че цената на брашното започва да пълзи всеки ден нагоре. Другата много важна причина е заплащането на човешкия труд“, коментира Кукушева.

На пазара има хляб на цена от 0,50 лв. до 10 лв., допълни тя.

Разликите в цените в различните градове Кукушева обясни с това, че статистиката, която е направена, касае два вида търговски практики.

„Едното е редовно продаване на хляба в този период от време, а другото е промоционална цена. Факт е, че търговските вериги ежедневно, поне в две от тях, плюс малките търговци, правят промоции на хляба. Другите са на редовна продажба. В този смисъл трябва да признаем и още една практика, наложена от Закона за храните. В следобедните часове хлябът се обезценява, така че е възможно да се купи на по-ниска цена“, обясни Мариана Кукушева.

Тя не счита, че цената на брашното ще спре да расте.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!