Скандалът със заразените с фипронил яйца в Западна Европа продължава да се разраства.  Продължават проверките в птицеферми и по магазините. 

От Европейската комисия съобщиха, че трите най-засегнати държави засега са Белгия, Холандия и Германия.

Унгария стана 17-ата страна, засегната от скандала с  продажба на продукти, в които се използват яйца, заразени с фипронил.

Има затворени птицеферми в Холандия, Белгия, Германия и Франция.

Снимка: bTV

Засегнатите страни, в които бяха намерени партиди от яйцата са  Великобритания, Швеция, Австрия, Ирландия, Италия, Люксембург, Полша, Румъния, Унгария, Словения, Словакия и Дания, Швейцария, скандалът стигна чак до Хонконг.

У нас няма данни за заразени яйца и продукти с фипронил засега,  потвърди д-р Татяна Николова, началник отдел в дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

„У нас препарати с фипронил не се допускат в сгради с птици. В Западна Европа е употребен от недобросъвестен фермер”, уточни д-р Николова.

По думите й на пазара у нас повечето яйца са български. Експертът напомни, че по кода на яйцата може да се разбере от коя страна идват.

Потребителят може да се ориентира по кода. Яйца с произхода от заразени ферми няма. Голяма част от яйцата на пазара са български.

Вижте повече във видеото: