На 22 септември България отбелязва 111 години от обявяването на Независимостта.

В цялата страна ще има официални чествания и тържества, кулминацията е във Велико Търново. 

От 7:30 часа в средновековния храм „Свети 40 мъченици“ в страта столица беше отслужена празнична литургия.

Преди 140 г. в чест на приемането на Търновската конституция засвирва и първият военен български оркестър.

Военният духов оркестър към Националния университет „Васил Левски” е своеобразен негов наследник, който продължава традициите.

„Военният оркестър все повече придобива функции и качества както на военни ритуали, така и на много други тържества”, каза диригентът му майор Николай Косев.

В Деня на Независимостта на хълма "Царевец" във Велико Търново оркестърът изпълни марша "Родина", написан преди повече от 40 г. от маестро Николай Братанов.

Историческа възстановка в двора на църквата пресъздаде прочитането на царския манифест за Независимостта. Пред храм беше отслужен тържествен водосвет на бойното знаме на НВУ „Васил Левски” и знамената на държавни институции.

„Преди 11 г. на една малка гара в подножието на крепостта Трапезица княз Фердинанд и министър-председателят Александър Малинов се обединяват с народните представители и обявяват Независимостта на България. Примерът днес трябва да е обединението на държавна, законодателна и местна власт, и най-вече на народа”, коментира в празничния ден кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Вечерта на площад „Цар Асен І“ пред крепостта „Царевец“ ротите на Националния военен университет „Васил Левски“ ще демонстрират строеви хватки с оръжие. След това ще се състои тържествената заря-проверка. В 20:15 ч. ще бъде представен аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.

На централния площад в Стария град в Пловдив в 14 ч. днес ще има възстановка на посрещането на цар Фердинанд преди 111 г. на този площад.

Тържествата в София традиционно започна в 11 ч. пред Паметника на Независимостта на пл. „Княз Александър I”.

В програмата участват Софийският духов оркестър, смесен хор „Света София”, квартет „Славей” и актрисата Силвия Лулчева.

Военен ритуал изпълни Националната гвардейска част.