За изминалата година за ремонти и оборудване Здравното министерство е предоставило 2 милиона и 882 хиляди лева на болници, центрове и отделения, в които се лекуват хора с психични проблеми.

Разходите за охрана в тях не се заплащат централизирано от ведомството, а лечебните заведения сами могат да сключват договори за охрана в рамките на бюджетите си.

Психиатричната болница в Нови Искър е разположена на 50 декара площ. Има обитаеми и необитаеми сгради. За пазача на портала е трудно и да отваря вратата, и да обхожда района.

Снимка: btvnovinite.bg

"Имаме едни неизползваеми сгради тип бараки, в които се бяха самонастанили някакви хора и също беше станал пожар, макар че е изключен токът, спряно е водоподаването", казва директорът на болницата д-р Цветеслава Гълъбова.

С отпуснатите от министерството щатни бройки директорът трябва да осигури лекари, сестри, санитари, шофьори, огняри, за да покрие медицинските стандарти. За допълнителни бройки за пазачи няма възможност, нито за още персонал, който да наблюдава самите болни когато пушат дали внимават с огъня.

Снимка: btvnovinite.bg

"Това е не поради липса на желание от наша страна или на нежелание да стопанисваме добре тази държавна собственост, а поради факта че няма достатъчно средства, а изглежда и няма идея, че лечебни заведения от типа на нашето, имат нужда от по-сериозна и вътрешна и външна охрана", отбеляза още д-р Гълъбова.  

В най-голямото специализирано заведение - психиатричната болница в Раднево болните излизат безконтролно, защото от едната страна на двора ограда няма.

"Въоръжена или невъоръжена охрана нямаме, имаме  портиер. Записва личните карти,при кого идва,кой влиза и това е пропускателния режим тук. Крайно недостатъчен ми се струва", казва д-р Иван Добринов.

"Влизат външни хора,случвало се е да влизат хора с въздушни пушки, които стрелят по двора, глутници кучета няколко пъти нападат пациенти по двора, така че тези инциденти за ежедневие", казва още лекарят.

В Центъра за психично здраве, където избухна пожарът, има един човек на портала. Управителят твърди, че той е достатъчен, но  признава, че не е невъзможно човек да влезе и да причини пожар.

Снимка: btvnovinite.bg

За да се подобрят условията, управителят разчита да се ремонтира съседна сграда, където да се премести центъра.