На 24 май отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 

С глаголицата се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий. Двамата братя превеждат от гръцки на старобългарски език някои от най-необходимите за богослужението книги.

С това се полагат основите на старобългарския литературен език.

Кирил се разболява и умира в Рим на 14 февруари 869 г., където е погребан в базиликата "Св. Климент". Методий продължава своята проповедническа и просветна дейност сред западните славяни до смъртта си на 6 април 885 г.

Кирило-Методиевото дело е съхранено и продължено от техните ученици - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. В края на девети век двамата братя са канонизирани от църквата за светци.

В София празничният ден започва с традиционното шествие от площада пред Националния археологическия музей.

В 11 ч. е тържествената церемония пред Националната библиотека.

През целия ден входът в общинските музеи и галерии ще бъде свободен. Следобед се открива и Пролетният панаир на книгата.

В 18:30 ч. президентът Румен Радев и съпругата му ще бъдат домакини на празничен прием в Националния исторически музей.

Вечерта в Театър „Българска армия“ ще бъдат раздадени наградите „Аскеер“. Награда за цялостен принос в театралното изкуство ще получи актьорът Руси Чанев.

С шествия и тържества празникът ще бъде отбелязан в цялата страна. Празнични прояви ще има в Пловдив, Бургас, Сливен, Велико Търново и в други градове.