Софийският районен съд остави в ареста скитника, известен с прозвището Червения пират. 35-годишният Илко Захариев е обвинен за отправяне на заплахи до политици и магистрати.

По време на ареста му на 29 февруари у него бяха открити няколко телефона. От полицията твърдят, че там са запазени имейлите, от които изпращал заплахи до различни политици, магистрати, търговски центрове и училища.

„Преди да ме арестуват, намерих телефоните в кошче за рециклиране в столичен мол. Взех ги и ги дадох на сервиз в „Лозенец“, за да си купя четки и материали. С престъпления не се занимавам. По цял ден се занимавам с математика, рисуване - това, което съм учил“, каза Захариев.

„Моето убеждение е, че той не е съпричастен към деянието. В него са намерени устройства, но от моя подзащитен разбрах, че малко по-рано ги е намерил в столичен мол“, заяви неговият адвокат.

Той допълни, че не е запознат с твърденията, че е направил самопризнания.

В съдебната зала стана ясно, че обвиняемият няма лични документи. Захариев заяви, че са му ги откраднали преди време.

По неговите думи той е архитект на свободна практика. Твърди, че живее в София в апартамент под наем.

Стана ясно още, че е лежал в психиатрично заведение.

Илко Захариев е от Сливен и води скитнически начин на живот в София. Според разследващите полицаи има достатъчно доказателства, че именно той е авторът на заплахите срещу съдия Владислава Цариградска, отправени ѝ след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса.

Събрани са доказателства, че той е заплашвал и вицепремиера Мария Габриел, вътрешния министър Калин Стоянов, директора на СДВР и много други публични личности. Прозвището Червения пират е взето от негови имейли.

Установено е, че той е автор и на бомбени заплахи в училища и молове. 20 съобщения със заплахи е изпратил и до Агенция „Митници“.