Червен код за проливни валежи и гръмотевици е в сила за област Смолян, сочи справка на сайта на БАН. По-рано днес кодът беше оранжев.

На много места вече е обявено бедствено положение.

Снимки и видеоклипове получихме в рубриката „Аз, репортерът”.

В Смолян река Черна преля на няколко места. Екипи изграждат диги около реката, наводнени са обществени сгради, складове и частни имоти.

В Чепеларе също е обявено бедствено положение. Там нивото на река Чая е значително повишено, а главният път е залят. Спешните екипи изграждат диги около коритото.

Военнослужещи са се включили в оказването на помощ на населението в Смолянско.

По пътищата в Смолянско има опасност от падащи камъни, шофьорите да се движат с повишено внимание, предупреждават властите. На много места са се активизирали свлачища. Едно от тях е затворило пътя между Проглед и Чепеларе.

Снимка: Аз, репортерът

Областен кризисен щаб следи състоянието на язовири, хидротехнически съоръжения и речни корита. Извършва се и контролирано изпускане на вода от язовирите „Доспат” и „Цанков камък”.

Положението е усложнено и в областите Пловдив и Пазарджик.

Спряно е движението на моторни превозни средства по пътя Асеновград – Смолян. Причина са паднали скални отломки на пътното платно на около 10 км след Бачково, в близост до разклон за Югово. Предприети са действия за разчистване на свлачището с помощта на специализирана техника.

До приключване на работата полицейски екипи насочват автомобилите по обходни маршрути.

До момента са получени над 70 сигнала за произшествия в цялата страна, свързани с усложнената метеорологична обстановка. Няма данни за застрашени хора и населени места.

Наши зрители сигнализират, че по Черноморието на места също вали проливен дъжд. В Созопол проливен дъжд наводни улици и отми част от пясъка на плажа.

Изпращайте ни вашите снимки и видеоклипове в рубриката ни „Аз, репортерът”.