Засилени проверки и глоби за неносене на маска. Сред санкционираните ще е и премиерът. От този вторник предпазните средства срещу коронавируса отново са задължителни на закрити обществени места. Изключение са хранителните и питейните заведения.

Снимка: btvnovinite.bg

От сутринта има масови проверки в градския транспорт и в магазините. Заради посещение в Рилския манастир без маска глобен ще бъдат и министър-председателят Бойко Борисов. 

В Хасково вече 22-ма са под карантина, заради контакт с Григор Димитров. Излезлите досега проби са отрицателни. Положителен за COVID-19 обаче е тенисист №1 в света Новак Джокович. 

Новите случаи от този понеделник са 79. Изследвани са 2 776 проби.

Новозаразените сред медиците са 6, въпреки че в системата са посочени 21. Останалите 15 са стари случаи, но вчера е станало ясно, че са медицински лица, затова са отразени сега.

За съжаление, 22 юни е рекорден по броя на починалите- те са 8 души. Излекувани са 97.

От този вторник носенето на маски на закрито отново е задължително, изключение се прави за посетителите в местата за хранене и питейните заведения. Сред нарушителите на правилото се оказа самият премиер Бойко Борисов, който ще бъде глобен, защото влезе в Рилския манастир без маска на лицето. Това съобщиха от здравното министерство.

От кадрите, запечатали посещението, се вижда, че без маски са и част от охранителите на премиера, епископ Евлогий, който го развежда в храма, и регионалният министър Петя Аврамова, която също е там. От здравното министерство твърдят, че всички те ще бъдат глобени с 300 лева, както и журналистите, операторите и фотографите, които също са били вътре без маска.

От този вторник и в моловете носенето на маски е задължително. Обиколката на екип на bTV в един от тях в столицата показа, че повечето посетители спазват правилото. Но имаше и хората без маски, както и такива, които имат, но не са покрили лицето си с тях.

Снимка: btvnovinite.bg

"Няма дисциплина, няма дисциплина, никаква, аз не виждам дисциплина, аз даже бих казала, че пандемията не е от вирус, а от липса на всякаква дисциплина", смята вирусологът проф. д-р Радка Аргирова.

А в градския транспорт в столицата увеличиха броя на проверяващите за маски.

Снимка: btvnovinite.bg

"Това не е нито втори пик, нито втора вълна или там какво го наричат още, това си е просто една разгръщаща се епидемия. Истинският пик още ни предстои, ние не сме го стигнали, аз не мога да кажа кога, защото всеки ден данните са изненадващи, но цифрите не са което ме притеснява, а че се увеличава броят на огнищата и близостта едно към друго", казва проф. д-р Радка Аргирова.

Столична регионална здравна инспекция състави предписание за спазване на противоепидемичните мерки и на Народното събрание. Нарушителите ще носят персонална административна отговорност.

Междувременно стана ясно, че управителят на общинската болница в Раднево е с COVID-19. Лекува се в болница в Сливен, контактните лица са установени, извършена е дезинфекция на болницата.

Дезинфекция се извършва и в белодробното отделение на болницата в Разград, отново заради заразен лекар, пробите на колегите му са отрицателни.