Кошмарен ден по пътищата у нас.  Четирима загинали при тежки катастрофи, блокиран трафик заради пътни инциденти и километрични колони на границата с Гърция. 

Двама младежи загинаха при среднощна катастрофа в Добрич, след като 14-годишен тийнейджър подкара служебната кола на баща си и загуби контрол.

Други двама души загинаха при челен удар сутринта на подбалканския път между Калофер и Карлово. 

Задръствания, опашки от автомобили и напрежение от желаещи да влязат в Гърция през граничния пункт "Кулата" допълниха картината на петъчния трафик в страната. 

Инцидентът в Добрич става около 3:30 ч. тази нощ. Колата идва от центъра на града в посока Балчик.

Снимка: btvnovinite.bg

Водачът губи управление, завива наляво, преминава през първата мантинела, удря се в електрически стълб, който се намира в разделителната ивица,  преодолява и втората мантинела и се отзовава в насрещното платно за движение. 

Снимка: btvnovinite.bg

В колата са пътували  шестима. Зад волана бил 14-годишният Руслан. Карал служебната кола на баща си.

"Не е имало други участници в движението. Не е бил засичан водачът, нямало е пречки по пътното платно, преминаващи пешеходци или някакви животни. Установяваме, че тези четиримата, които са били на задната седалка са решили да изхвърлят някаква тонколона. Отварят вратата в движение,  тя е плъзгаща врата, задната дясна, при което водачът се уплашва да не изпадне някой и така губи управление и последиците ги знаем", казва окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев.

А последиците са: загинали двама 19-годишни младежи. Другите двама от компанията, които седяли на задната седалка - момчета на 19 и 15 години са ранени, с черепно-мозъчни травма, но без опасност за живота.

Снимка: btvnovinite.bg

"Водачът е в добро здравословно състояние. Няма нито една дарскотина по него, както и на шестия в автомобила, който се е возил на предната дясна седалка до водача", казва окръжният прокурор Бухчев.

Неправоспособният водач е имал противообществени прояви, но от прокуратурата не казаха  с какво се е провинил. Ученик е и живее със семейството си. Домът им този беше заключен. Според съседите им са „хубаво семейството и страхотни хора“.

Пробата на непълнолетния шофьор за алкохол с дрегер е отрицателна. Взети са кръвни проби от всички участници в инцидента за алкохол и наркотици.

Две жертви и при друг тежък инцидент. Мъж и жена загинаха тази сутрин при челен удар на Подбалканския път. Инцидентът е станал между Карлово и Калофер.

Предполага се, че произшествието е причинено от движение с несъобразена скорост на  мократа и хлъзгава настилка след падналия рано сутринта дъжд.

На място са загинали шофьорът на единия автомобил и пътничка в другия. В болница е жената, управлявала втората кола, участвала в катастрофата. 

И още един пътен инцидент. Пиян шофьор на камион разсипа каси с бира на магистрала Тракия край Карнобат. Катастрофата блокира за часове движението в посока София.

Навлизайки на магистралата, камионът се накланя на една страна и разсипва товара на пътното платно. 

По чудо няма пострадали. Шофьорът е тестван с дрегер, който отчел 1,76 промила алкохол в кръвта. 

Освен голямото количество изпит алкохол, според разследващите, причина за инцидента е и това, че товарът не е бил достатъчно добре укрепен.