Все по-рядко днес намираме поводи да кажем, че правим нещо заедно. Примерът е от Родопите. В този толкова болезнено чувствителен към намеси регион има едно място, което доказва, че две религии могат да съществуват под един покрив. Мюсюлмани и християни живеят заедно в мир и разбирателство от години и дори духовенствата в града са намерили път един към друг.

Те са българи, които милеят за родината си. В домовете им звучи българска реч, но имат по няколко имена. Вярват и се молят за здраве, мир и любов, но не на Христос, а на Аллах. Те са българите-мохамедани.

Разположен в сърцето на Родопите, Чепеларе се е превърнал в дом за две религии. Дом, в който обратно на разбиранията на мнозина има любов и разбирателство. Чепеларе е пример за това как да приемем различността по между си и да заживеем с нея в хармония.

През изминалото лято в Чепеларе не веднъж се чува скръбен звън на камбани. Именно тревогите и печалът са дали повод на духовенствата на двете религии да си подадат ръка. И ето как общ молебен за здраве и по-добри времена събира на едно място отеца, имама и кмета на града.

Курбанът е осветен според каноните и на двете религии. Преди да бъде раздаден, отец Станимир и имам Байрям застават един до друг, за да отправят обща молитва – хората да живеят в мир и разбирателство, да бъдат толерантни едни спрямо други.

Имамът казва, че с отец Станимир са в много добри отношения и нямат някакви проблеми. По думите на отец Никола никога не е имало разделение между хората.

„Ние с ходжата сме така, не близки, но в добри отношения и как да го кажа, не точно чисто служебни, но съвсем така в личен пан – той е един добър човек. Вярата има различни прояви и сред мюсюлманите, и сред християните, и дори сред тези, които не изповядват тези две религии”, казва отецът.

Кметът Славка Чакърова си пожелава хората да загърбят лицемерието и егоизма и да бъдат малко по-смирени.

„Доживяхме да видим кмет, поп и ходжа на едно място. Това е истината”, коментира жителят Петър Чолаков.

Страхът от миналото винаги ще бъде злото куче на входната врата на всеки българин. Независимо от първопричината, хората от Чепеларе искат и са намерили пътя един към друг. И както в Библията се казва "И светлината свети в тъмнината; а тъмнината я не схвана".