Поглед към най-новата технология, която навлиза в нашия живот -  ChatGPT. Това е софтуер с изкуствен интелект, който за няколко месеца намери много приложения.

Габриела Андреева провери какво може да прави този чатбот и защо не всички в IT индустрията са във възторг от появата му.

Текст за песен или предложение за семейна ваканция - за секунди изкуственият интелект дава решение на поставената от нас задача.

Накрая, за да не се напрягаме, го помолихме да напише писмо до туристическата агенция и имаме едно добро писмо.

Чатботовете като ChatGPT синтезират информацията от милиардите думи в интернет. Това обаче крие своите рискове.

„Те нямат понятие за истина или лъжа. На тях не може да бъде разчитано като на авторитетен източник на информация, по-скоро като на копилот, който ти помага да изучаваш“, коментира Иван Петров, мениджър на финтех компания.

Като мениджър в световна компания в сферата на IT технологиите Иван ръководи голям екип и стотици служители. Признава, че изкуственият интелект е част от работата им, но човешкият фактор остава основен елемент.

Тази технология ще бъде основно помощник, който може да бъде изключително силен, спестява много време и на практика пари.

“Човекът става все по-незабележим в работата на машините, затова мислим, че изкуственият интелект започва да навлиза, но той все още няма съзнание. Това е машинна технология, която ни асистира. Изкуственият интелект по-скоро разширява нашите възможности, отколкото да ни изключва”, казва Ясен Танев, експерт по киберсигурност.

Новите технологии обаче крият опасности от етична гледна точка, предупреждават експертите.

„Когато изкуственият интелект взима решения, трябва да има човек с високи етични и морални качества, който да прекъсне веригата, особено в сектори, които засягат живота. Сега според мен този контрол го няма - погледнете прахосмукачката, която обикаля къщата ви, прави 3D mapping, знае какво имате и кога сте си вкъщи. Вие знаете ли тези данни къде отиват”, запита Ясен Такев.

Освен за работа, изкуственият интелект се използва дори за писане на научни трудове, но и за забавление. Разказва вицове, готварски рецепти, дава съвети за поправка на електроуреди и дори може да напише сценарии за филми или книги.