Улица „Съборна“ще се превърне в пешеходна зона от 4 юли, съобщиха от Спаси София. 

Проектът, разработен от Спаси София, гл. арх. Здравко Здравков и зам.-кмета по транспорта Кристиан Кръстев, предвижда да се запази движението на автомобили само между улиците „Леге“ и „Цар Калоян“ за улеснение на живущите и бизнеса в района. 

Независимият общински съветник Борис Бонев припомни, че „Съборна“ е малка, но ключова улица, защото осигурява удобна връзка между две пешеходни зони – пл. „Св. Неделя“ и Градската градина.

Снимка: Спаси София

По улицата ще бъдат поставени елегантни кашпи с много зеленина, пейки и кошчета и други елементи на градската мебел, които създават комфортни условия за пешеходците. 

Стълбовете за уличното осветление ще бъдат боядисани, осветлението подменено, а асфалтът – боядисан в цвят, сходен до този на плочките по тротоара, с което се получава обединение на двете пространства. 

Входът към Градската градина ще бъде разчистен от паркирани автомобили и ще бъде изградена първата в София широка пешеходна пътека, с което достъпът и безопасността на пешеходците значително се подобряват.

Столичният общински съвет с подкрепата от всички съветници, освен Патриотите, взе решение днес за разширяване на пешеходната зона в центъра на столицата.