Част от тавана на оживен подлез, обновен преди 5 години, се срути във Варна. Парчето е с размери около 2 на 3 метра и вероятно заради ранния сутрешен час в момента на срутването не е имало преминаващи граждани.

Снимка: bTV

Съоръжението е често използвано, тъй като води към Морската градина.

По-рано през деня мястото беше разчистено, но следите остават. Истински късмет е, че по същото време оттам не са преминавали хора.

Снимка: bTV

По принцип подлезът е доста оживен и се използва от много граждани, които отиват на разходка в Морската градина. Днес потърсихме отговор на въпроса каква е причината за срутването и защо е допуснато да се стигне до него.

Снимка: bTV

Парчето рухва около 7 сутринта.

"За мен е абсурд това нещо да се случва. Очевидно поддръжката е нулева", каза Емил Димитров.

"Те са явно още от социалистическо време, не са ремонтирани от не знам колко десетки години. Нали Варна е европейска столица. Хубаво е да има нормални подлези, а те изглеждат много грозняшко", коментира Рая Новикова.

Снимка: bTV

От общината посочиха, че срутилата се част не е конструктивен, а декоративен елемент.
 
Заключението от извършения оглед е, че до срутването се е стигнало заради корозия на закрепващата арматура.

Снимка: bTV

За последен  път подлезът е обновяван преди 5 години, когато правителството отпусна 8 млн. лева за ремонт на бул. "Княз Борис I" и подлезите по протежението му. 

"Очукване на мазилка, боядисване, ремонт на стъпалата и осветление“, обясни  Христо Иванов, заместник-кмет на Варна.

А по време на ремонта през 2015-а правени ли са цялостни обследвания на подлеза?

Не е правено. Те, като са правили ремонта, всъщност са боядисали декоративния елемент. Не е имало някакви признаци, че е имало някакъв проблем.

От 2018-а задължението да се правят периодични огледи на подлезите е вменено на районните кметства със заповед на кмета на общината Иван Портних.

Снимка: bTV
Потърсихме администрацията на район "Приморски" с въпрос колко пъти през последните 2 години е извършен оглед на подлеза. Интервю ни беше отказано.

В писмен отговор оттам  посочиха, че оглед и на този, и на останалите подлези  се прави всеки месец. При последния не са констатирани видими нарушения на тавана, които да подсказват за проблем.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!