Централизиран контрол за качеството на храните в цяла Европа, предлага националният  омбудсман Мая Манолова. Страната ни ще настоява за бързо приемане на единно законодателство за стандарт, в което да бъдат заложени сериозни санкции.

Не са малко българите, които живеят близо до границата ни с Гърция и често отиват на пазар там. Хората пренебрегват по-високите цени, защото са сигурни в по-доброто качество.

В момента се подготвя евродиректива, която да прекрати нелоялните практики на производители и търговски вериги, които прилагат различни стандарти за потребителите в различните страни от Европа.

„Ние в това законодателство, освен единни стандарти, много държим в него да има и сериозни санкции, които в момента предложението дава възможност да бъде до 4% от годишния оборот на тези компании”, каза Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Според Мая Манолова за контрола трябва да следи единен европейски орган, който да следи дали хранителните продукти са еднакво качествени във всички европейски магазини.

„Съмнявам се, че националните органи ще бъдат в състояние да правят тази преценка и ще имат смелостта да се изправят срещу могъщите мултинационални компании”, коментира Мая Манолова.

В понеделник проблемът с двойните стандарти ще бъде обсъден и на европейски форум на високо равнище в София.