Ценови удар с парното тази зима. Енергийният министър очаква увеличение. Решението ще има ли и колко големи да са компенсациите ще се мисли преди старта на отоплителния сезон.

Справка в цените година назад сочи, че миналия май цената на природния газ е била 37,71 за мегават час, а този тя е над 162 лева за мегават час. Неминуемо ръстът в цените тласка и тарифите на топлофикациите много нагоре.

Колкото до цената на хляба и нулевата ставка за ДДС, производителите са на различно мнение – част от бранша казва, че ще ги намали, друга че няма да успее.

Въпреки намаляването на ДДС на 9 на сто за парното и топлата вода, енергийният министър очаква поскъпване на топлинната услуга:

"Когато природният газ е повишен няколко пъти, колкото и тежко да звучи повишение от няколко десетки процента, не е нещо неочаквано, дали ще се търсят решения, които да компенсират потребителите със сигурност и със сигурност това ще бъде коментирано на ниво Министерски съвет", заяви енергийният министър Александър Николов.

Окончателните разчети и решения за цената на парното ще бъдат на регулатора. 

Ако потребителите сега не мислят за увеличени сметки за парно, всеки ден купуват хляб. Златка Друмева го купува за 2,60 и казва, че с нулевата ставка на ДДС би искала цената в магазина да падне поне с 30-40 стотинки.

Един от производителите също е скептичен, че хлябът ще поевтинее. Пресмята, че докато се чака да влезе нулевата ставка на ДДС за хляба ще трябва да увеличи цената с още 5 - 10 стотинки. Само брашното за половин година е скочило от 640 на 1150 лева за тон.

"По-високата цена на основния ни компонент – брашното, се увеличава и ние не можем да работим за загуба. Ние и в момента сме на такава, защото токът, газта и горивата всекидневно се увеличават“, каза хлебопроизводителят Тошко Няголов.

От държавната комисия по стоковите борси и тържищата отчитат значително поскъпване на брашното, като посочват, че и войната в Украйна е дала тласък на цените нагоре. И оттам не очакват значителна промяна в цената на хляба:

„Постоянно нарастват разходите, постоянната неизвестност от страна на енергийните ресурси, да не забравяме и разходите за труд и трудовия ресурс, който е ангажиран в сектора, няма как да бъде компенсирано по този начин рязко, но ще способства за задържане на цената, което е успех“, отбеляза Владимир Иванов от ДКСБТ.

Справка показва, че цената на брашното от 98 стотинки през 2020 г., днес на едро по борсите е около 1,40 лева.