Цената на годишната винетка остава без промяна. И през 2017 г. ще струва 97 лв.

Пътната агенция, заедно с регионалния министър в оставка Лиляна Павлова, показваха визията и защитата на винетките за новата година. Цените остават същите и за месечната и седмичната – съответно 30 лв. и 15 лв.

От Пътната агенция напомнят, че стикерите за 2016 г. ще важат и за целия януари на 2017 г..

Продажбата на новите винетки започва от 20 декември.

Новите стикери имат три вида защити от фалшификации. „Имат 3 вида защити, 3 вида холограми със специални ефекти на преливане и оцветяване. Откакто въведохме този нов подход мога да отчета, че както 2016 година нямаме нито един случай на заловена фалшива винетка“, каза министърът в оставка.

„2016 беше годината, в която направихме масови проверки и се оказа, че проблем с фалшиви стикери нямаме, но имаме проблем с т.нар. гастарбайтери“, каза тя. По думите й тези шофьори, закупили винетки не са ги залепили или са предавали един и същи месечен стикер от камион на камион. Тя каза, че днес в парламента ще се гледа нова такса, с която искат да санкционират всички, които транзитно преминават по нашите пътища, с която ще се въведе нов вид компенсаторна такса. Павлова посочи, че размерът на такста предстои да се уточни, но ще бъде между 100 и 200 лв.

Павлова поясни, че тази такса ще е валидна 24 часа и в момента, в който бъде заплатена превозното средство ще може да продължи пътя си. „Регламентираме много по-строг ред – превозното средство да бъде спряно от движение докато не плати компенсаторната такса“, заяви тя. По думите й по този начин ще се гарантира по-добрата събираемост на глобите и таксите от нарушителите.

Павлова заяви, че 99% от транзитно преминаващите превозни средства през страната са неизрядни. „Затова предлагаме тази компенсаторна такса, която не подлежи на обжалване. 2017 ще продължи проверките на екипите на „Пътна полиция“, АПИ и пътна администрация“, увери Павлова.

По думите й до момента през 2016 са продадени 6 411 252 броя винетки, като до края на годината се очаква да нараснат с още около 3 милиона. Приходите за годината са 286 млн. лв.