Скандалът с фрапиращата разлика в цената на онколекарство за държавни и общински болници, в сравнение с частни, се разраства!

Оказа се, че има и други подобни случаи. В парламентарната здравна комисия спешно изслушаха ресорния министър Кирил Ананиев и управителя на НЗОК Дечо Дечев. Ананиев отхвърли обвинението, че е трябвало да знае за случая.

По време на изслушването стана ясно още, че от Европейската комисия са отправила питане към България относто това, че частните болници не провеждат обществени поръчки и очакват отговор.

При проверка на здравното министерство са открити и други подобни случаи. Например – лекарство с максимална цена от около 3 700 лв., в някои болници е договорено наполовина по-евтино.

Снимка: btvnovinite.bg

А човекът, който сигнализира за двойния стандарт и предизвика турболенция в сектора, проговори пред bTV. Николай Ингилизов представлява компанията, производител на онколекарството за България.

Според правилата у нас, ако Касата похарчи повече от планираното за определени медикаменти, производителите им ѝ връщат суми. В края на 2019 г., Ингилизов забелязва, че трябва да върне голяма сума.

Снимка: btvnovinite.bg


Казва, че е сезирал НЗОК, защото първоначално си помислил, че има грешка. Ингилизов твърди, че с отстъпките продава лекарството на търговците на едро на цена около 159 лв., която по думите му е сходна с тази на останалите производители.

Търговците на едро продават на болници с надценка и вече те отчитат пред Касата цена от около 1000 лв, показва справка за третото тримесечие на 2019 г.

Снимка: btvnovinite.bg

Търговците на едро имат право на точно определени надценки. Те зависят от заявената от производителя цена.

И когато тя е над 30 лв., надценката е 4%, но не повече от 10 лв. В списъка с максималните цени – за тази група медикаменти е посочено, че тя е 1063, 03 лв. От частните болници питат – ако пазарната стойност е много по-ниска, защо в списъка стои високата?

Снимка: btvnovinite.bg

Допускат, че причината е, за да не се сринат цените в Европа. От Надзора на НЗОК пък казват, че управителят  Дечо Дечев е реагирал късно и то първо в медиите.

От общинската онкоболница в Благоевград, която е с една от най-ниските цени на лекарството, но произведено от друга фирма, казват, че причината е в търга.

„Имаме участие на две фирми, избрали сме фирмата с най-добра цена, тази цена за 2019 г. е 149, 88 лв. с ДДС“, уточни Георги Георгиев, управител на СБАЛО „Света Мина“ ЕООД.

Всички отговорни органи вече проверяват казуса. Вчера в ефира на bTV управителят на касата изброи болниците, отчитали лекарството на най-високата цена. 

Отговорът на част от тях вече е факт – болница „Надежда“ казва, че не е купувала препаратът на конкретната фирма, а на друга. Той е със същото активно вещество и с различна фармацевтична форма. 

От „Пълмед“ казват, че са купували лекарството на фирмата, но на цена под максимално допустимата. От бургаска болница „Дева Мария“ обясняват, че са купували от различни доставчици, спрямо тяхната моментна наличност - както на най-висока, така и на най-ниска цена.

От софисйката „Сердика“ казат, че са купували на толкова, на колкото търговеца на едро им я предлага, в рамките на допсутимото.