Нови цени на клиничните пътеки в болниците. За естествено раждане цените са с 30 на сто по-високи от тази година. Повече от половината от жените в България раждат оперативно, в Европа - около 30 на сто.

Преди почти 10 години Илияна Пашова ражда първото си дете естествено без усложнения, но при втората ѝ бременност се налага да прибегне към секцио.

„Имаше опасност за неговия живот. За щастие, оцеля. Естественото раждане беше доста по-добре и по-леко, след секциото се възстановявах доста дълго време, сигурно два месеца, бях доста зле“, разказва тя.

Често по желание на пациента се прилага секцио заради съпътстващите болки, казват експертите. След две естествени раждания Мария Геджева е категорична, че това е правилният избор.

„Болката е докато родиш, която е сладка болка. После го гушкаш и всичко спира“, казва тя.

Практиката на акушер-гинеколога д-р Иван Вецев показва, че около 30% от пациентите му предпочитат да родят оперативно.

„Ако лекарят е убеден, че той трябва да води нормално раждане по своята съвест, той ще го води независимо то колко струва“, заявява той.

Тази година клиничната пътека за естествено раждане стана 1450 лева, докато за раждане чрез цезарово сечение 1000 лева.

В Европа терминът „секцио по желание“ не съществува, обяснява д-р Таня Андреева.

„Ако имаме достатъчно акушерки и персонал, който да осигури наблюдението за нормално раждане, ще имаме и повече жени, които ще предпочетат нормалното раждане без лекарска интервенция“, смята тя.

Препоръката на Световната здравна организация е да се намали честота на цезаровото сечение при липса на медицински показатели.