Ценен ръкопис от Втория златен век на България се връща за първи път у нас от повече от век. Ръкописът се съхранява в Москва, а до 8 декември ще остане в Националния археологически музей. 

Томичовият псалтир от 1360 г. вероятно е изписан в Килифаревския манастир по поръчка на болярин. Открит е през 1901 от сръбския учен Сима Томич. По-късно попада в Държавния исторически музей в Москва.

Проф. Аксиния Джурова работи по древната находка от 44 години.

Снимка: btvnovinite.bg

„Виктор Николаевич, когато вижда този ръкопис, който е завеждащ на отдела „Ръкописи" в музея казва: „Славянската наука чакаше подобен ръкопис дълго време.", разказва професор Джурова.

Снимка: btvnovinite.bg

Псалтирът е един от трите богато илюстрирани ръкописа от времето на цар Иван Александър, оцелели до наши дни, заедно с Манасиевата летопис и Лондонското евангелие. Реставрацията е отнела 10 години.

Снимка: btvnovinite.bg

„Реставрацията приключи буквално преди два месеца и всъщност българската публика е тази, която може да го види за първи път в реставриран вид. Качеството на миниатюрите е чудесно! Наистина превъзходно! Книга, която е правена за царския двор”, разкрива доц. д-р Христо Попов, директор на НАИМ към БАН.

Псалтирът е застрахован за 8 милиона евро. Връща се у нас за 150-тия рожден ден на Българска академия на науките.