Цената на водата в Перник няма да се увеличава, заяви в Перник министърът на икономиката Емил Караниколов. По думите му утре местното ВиК ще излезе със становище, че няма да подпише нарастването на цената на водата.

От 1 януари влязоха в сила новите цени  на водата в 24 области в България. Само в една има поевтиняване - Разград. Предвиденото поскъпване за Перник е 3,7% за кубик. 

Не може в кризисно положение, при което не се подава вода, тя да е по-скъпа, заяви  Караниколов, цитиран от БТА. Той допълни също, че се подготвя нов график на водния режим, който ще бъде предоставен от ВиК-Перник.

Притокът в язовир "Студена" е увеличен с 20 л/сек. в резултат на снеготопенето и предприетите мерки, съобщи още министърът. По думите му наличният обем на водоема се запазва 2,6 млн. куб.м.

Имахме няколко проекта, с които искахме или да почистим земна маса, или да я трамбоваме, но към момента експертите от ВиК ни предупреждават, че при такива действия ще направим замътяване, коментира Караниколов. Той съобщи също, че е взето решение на десет локации по река Струма към Перник да се направят сондажи. Те ще се използват в случай на необходимост за доставка на вода.

Вероятно утре или след 2 дни ще се направи анализ за 48 часа на водосбора от пещерни извори. "Ще проследим за колко време ще се възстанови водата, която ще изтеглим от изворите. Ако е толкова бързо, колкото очакваме,ще можем да предприемем по-мащабни действия", посочи Караниколов. Още на 31 декември са пристигнали обещаните от правителството пари в община 

Перник и сега кметският екип прави възлаганията на обектите, допълни министърът. Караниколов добави, че ще се следи стриктно проблемът с водата в пернишкия квартал "Църква".