Цените на зеленчуците бележат нов ръст през изминалия месец, показват данните на националната статистика. Най-съществено е поскъпването на краставиците - цената им се е увеличила с над 30%.

Снимка: Редакторски екип

При чушките скокът е с близо 18 на сто. Зеленолистните зеленчуци също бележат ръст с около 12%, а доматите са повишили цените си с 10 на сто.

Снимка: Редакторски екип

Какви са цените - направихме проверка на три от столичните пазари.

В една оранжерия краставиците и доматите излизат на 4 лева за килограм. Собственикът ѝ Тони Йорданов казва, че няма как продукцията да падне под тази цена. За да я пласира и в момента я продава под себестойността ѝ.

Снимка: Редакторски екип

„Основният разход на оранжерийното производство е отоплението“, обясни Йорданов.

На пазара в Красно село Живко продава краставиците и доматите за 5,80 лева, а зелената салата - за 1,20 лева.

Клиентите търсят именно българска продукция. Въпреки поскъпването Теодора не е спряла да купува, но държи на вкуса.

„По Великден винаги се вдигат и когато излизат първоначално. Но наблюдавам това, че няма вкус. Не стига, че даваш толкова много пари, то не е и вкусно“, коментира тя.

На пазара „Иван Вазов“ краставиците достигат 6,80 лева, а килограм домати - 6 лева.

Диана Минева, която е и производител продава малко по-евтино. Казва, че цените са нормални за сезона и посочи, че все още вали сняг.

На Женския пазар средната цена и на доматите, и на краставиците е между 2 и 3 лева.

Производителите казват, че много от българските оранжерии не са засадени заради високата себестойност на продукцията и ниската цена, на която я продават. Прогнозите са тази година по пазарите да има по-малко зеленчуци родно производство именно заради това.