Дълги опашки се образуваха пред кметството в Шипка заради обещаните обезщетения. Продължава възстановяването и описването на щетите в града след градушката миналия четвъртък.

Четири дни след бурята хората от Шипка продължават да описват щетите по имотите си, а читалището откри дарителска сметка с надежда за съпричастност. 

"Целият покрив е като юфка, с едни огромни басейни, където водата се събира. И сега просто с тази буря - огромно количество вода е проникнала", коментира Татяна Косекова, председател на Народно читалище "Светлина - 1861" в Шипка.

"В момента се нуждаем от много голяма подкрепа, защото с обезщетенията, които евентуално се надяваме да получим, ние няма как да направим цялостен нов покрив", казва още тя.

И докато едни се надяват на дарения, други се редят пред общината за заявления за подпомагане, което властта обеща в петък.

"Хората са в неведение и нямат надежда. Надявам се тези обещания да се сбъднат, защото сумата, за която разбрах, е 1600 лева. Тя е нищожна, но е добро начало“, коментира Милена Бояджиева, жител на Шипка.

"Смятам, че най-много ще се успокоят хората тогава, когато се уверят, че държавата е майка за всички", посочва кметът на Шипка Василка Панайотова.

Подадените заявления до момента са над 300 и предстои още поне толкова домакинства да попълнят документите в следващите дни.