Министърът на правосъдието Цецка Цачева освободи от работа съдията от Агенцията по вписванията Йордан Раденков, който бе задържан при получаване на подкуп при специализирана операция в понеделник вечерта.

Това съобщи тя след заседанието на Министерския съвет днес. Законодателни промени се подготвят и заради случая с освобождаването на двама от "Наглите" от затвора.

Министърът на правосъдието обяви, че ще е безкомпромисна по отношение на случайното разпределяне на делата. Установено е, че уволненият съдия сам е изисквал от деловодството дела, които вече са били разпределени на други негови колеги.

Спецоперацията, при която беше задържан съдия Раденков, е проведена в следствие на доклад на инспектората на министерството.

Днес правителството одобри допълнително 187 000 лева да бъдат изплатени като обезщетение за забавено правосъдие.

Заповедта за освобождаване на съдията е разписана рано тази сутрин.

Цачева съобщи още, че се обсъжда вариант за въвеждане на експресна услуга в Агенцията за вписвания, за да се избегнат предпоставки за корупция.

Законодателни промени се подготвят и заради случаи като този с освобождаването от затвора на Йожи и Гребеца от "Наглите".

Цецка Цачева поиска да има електронно проследяване за предсрочно освободените.

Затова по най-бързия начин ще се приведе в изпълнение процедурата за така наречените електронни гривни.

Цачева обясни, че инициативата за освобождаването на двамата осъдени не е на Софийския затвор.

Единият от тях обаче има висящо производство за убийство и въпреки това администрацията на затвора не се е противопоставила.