Позната мантра е, че в младото поколение е надеждата да се „оправим“ и държавата да има по-добро бъдеще. Има само един проблем – това бъдеще не става по-добро с магическа пръчка, а с правилни политически решения, идващи от грамотно гражданско общество… а младите хора в България масово нямат никаква идея от политиката и се подвеждат лесно от гръмки обещания и големи приказки, които бият на кухо.

Точно това мотивира три млади момичета да създадат образователния портал „Царски Пищови“, като желанието им е да  информират младата аудитория за различни аспекти от българската политика по интересен, разбираем и достъпен начин. За името „Царски Пищови“ получават вдъхновение от училище, където именно така се казва инструментът, чрез който не един и двама са се „спасили“ по някой тежък предмет. 

Ядрото на екипа са Бети, Вики и Ани. В последствие, вдъхновени от работата на трите момичета, към отбора се присъединяват Ели и Жоро. Всеки един от тях се развива в различна област, но ги обединява любовта към България и желанието всеки да допринесе с нещо на родината си.

„Членовете на екипа ни са пръснати из Европа, всички сме живели, учили и работили в чужбина в някакъв етап от живота си. Петимата имаме различно образование и професионален опит - от информационни технологии и социални науки до регенеративна биология, графичен дизайн и предприемачество. Всички безкрайно обичаме България и разнородните ни интереси ни помагат да намираме нови начини да допринасяме към развитието на родината си.“, казват момичетата.

„Царски Пищови“ се появява в една дискусия за развитието на президентските избори в САЩ. Изводът от нея е, че много млади хора са по-информирани за чуждата държавна политика, отколкото за своята собствена.

За трите момичета  най-добрият начин да се промени това е като се създаде лесна и достъпна платформа, чрез която да се разясняват важни политически термини и новини по закачлив и разбираем начин. Така те ще могат да образоват както себе си, така и други млади хора. Поставят си за задача да събудят интереса у младите към политиката и да им напомнят, че политическите решения, които взимат или пък неглижират, рефлектират директно върху тяхното бъдеще.

Това е нещо, което и самите партии забравят – или им е удобно да забравят: „Факт е, че младият електорат често се неглижира от политическите фракции и идеите на различните партии рядко отразяват нуждите на съвременния човек. Затова, с ЦП искаме и да събудим желанието у младите гласоподаватели да изразяват смело визията си за бъдещето спрямо образование, иновации, социален живот, здравеопазване, околна среда и т.н.“

Надяват се също да пречупят негативната нагласа към политиката, сякаш е нещо мръсно и нечестно. Част от темите, които засягат, са структурата на държавно управление, правата при гласуване, активни политически партии и местни политически фигури, промени в законодателство и други актуални теми.

„Функцията на Царски Пищови е далеч от това само да агитира повече хора да гласуват. Искаме да покажем добрите примери на граждани и организации, които не са част от политиката и въпреки това се борят за позитивни каузи от събиране на боклуците пред блока до по-модерно образование и адекватна медицинска помощ. Има безброй проекти, които променят България и младите просто имат нужда да се докоснат до тях.“, подчертават младежите.

Основният принцип на платформата е изграден върху необходимостта на младите да участват активно в диалог за това, в каква България искат да живеят и често да им се напомня, че това зависи от самите тях. Тази активност да не се изразява просто в излизането да гласуват, което все пак не е малко, а в търсене на начини сами да допринесат за развитието на страната, като виждат добри примери за това.

„Царски Пищови“ се развива основно в Инстаграм. Целевата група са младите хора и най-добрият начина да достигнат до тях е да навлязат в по-позната за тях територия: „Бързо преценихме, че това не е начинът да “грабнем” вниманието на младите и Инстаграм, като популярна платформа, ни се стори най-подходящото място да споделим идеите си и да достигнем желаната целева група. Останалото стана от само себе си. Имахме дълъг списък от теми, на които искаме да обърнем внимание и ги захванахме една по една, адаптирайки ги максимално към концепцията ни за свеж и различен дизайн.“

Платформата постига своите цели и получава само позитивна обратна връзка от потребителите си, като не спира да се развива. Тя помага на всеки от екипа да се изгради като личност, а последователите им служат като компас, който ги насочва към теми, които интересуват младите.

 

„Царски Пищови" в нашите очи вече е нещо голямо. Успяхме да се достигнем страшно много хора, а по пътя се запознахме с невероятно дейни и активни младежи. Разбира се, искаме да разраснем проекта, но на този етап все още работим върху това да изградим стабилна основа и да стабилизираме Царски Пищови като портал, в който всеки може да намери нужната информация относно политиката в България по лесен и достъпен начин.“, казват младите хора.

Може да откриете „Царски Пищови“ в социалните мрежи:

Facebook 
Instagram