Цанко Цанков може да стане първият човек, преминал Бургаския залив.

Почти 45 километра в Черно море – толкова се опитва да преплува в момента 31-годишният мъж от Бургас. 

Точно в 6:20 ч. сутринта Цанко Цанков стартира от нос Емине и трябва да финишира на Маслен нос.

Разстоянието е 44 километра и 702 метра. Той трябва да се движи със средна скорост от 4,5 км/ч. При тази скорост трябва да финишира след 10 или 12 часа.

31-годишният Цанко е национален шампион и рекордьор по плуване, подготвя се от 8 месеца за това предизвикателство. Морска администрация, Гранична полиция и Военноморска база Бургас участват с много сложна логистика в този опит за рекорд, в момента корабоплаването е спряно.

В Трафик кулата на пристанище Бургас следят движението на катера, който съпътства 31-годишния Цанко Цанков.

"Осигуряваме един периметър на безопасност от порядъка на 3 навигационни мили и предупреждаваме всички съдове, които са в региона да стоят настрани от този периметър", обясни капитан Гриша Атанасов, Управление на трафика ДП Пристанищна инфраструктура.

"Целенасочени водим подготовка за това мероприятие от месец декември миналата година, вече близо 8 месеца, като в град Бургас провеждаме последната част от нашата подготовка, която е тук в условията на откритите води на Бургаския залив..", обясни преди старта и самият плувец Цанко Цанков.

За подготовката си Цанко получава съвети от плувеца Петър Стойчев, който постави рекорд с преплуването на Ламанша. Разстоянието в Бургаския залив е с 11 км по-дълго от Ламанша.