Въпреки че зимата все още не е свършила, за някои растения пролетта окончателно настъпи. Слънчевото и топло време в последните дни и липсата дори на намек за сняг обърка не само хората, но и природата.

Снимка: \"Аз, репортерът\"/Ирина Скендерска

В последната седмица в рубриката „Аз, репортерът“ зрители на bTV изпращат снимки на цъфнали цветя и кокичета в цялата страна.

Снимка: \"Аз, репортерът\"/Милка Пъловска

Необичайно високите за зимата температури оказаха влияние и на растенията, които по принцип са в затворени и регулирани пространства като това на Ботаническата градина към БАН – там се отглеждат над 3000 вида и сорта. Заради ранния цъфтеж се наложи две изложби в оранжерията да бъдат открити с по-ранна дата от планираното.

„При азалиите масовият цъфтеж при нас настъпи с около две-три седмици по-рано. Още в края на декември видяхме, че пъпкообразуването е много активно и вероятно ще го има този феномен“, обясни доц. д-р Антоанета Петрова, която е директор на Ботаническата градина.

Оказва се, че топлото февруарско време не е прецедент. През 2016 г. например е отчетена още по-висока февруарска температура в Севлиево – 26,7 градуса, сочи справка на НИМХ.

„Просто в момента в Европа няма студен въздух, няма сняг, няма откъде да дойде този студен въздух“, обяснява Мариана Попова, дежурен синоптик.

Въпреки временното затопляне още студени дни през този сезон ще има, предупреждават синоптиците.