Сотир Цацаров опровергава в своя позиция твърденията на германското списание „Шпигел“, че българската прокуратура е нарушила международни спогодби и уточнява, че при една от процедурите става въпрос за лице, влязло с невалидни документи и върнато на Турция от МВР по Закона за чужденците в Република България.

Разследване на „Шпигел“ посочва, че българският премиер и предишният главен прокурор са нарушили международни конвенции.

В статията се твърди, че Бойко Борисов е помогнал на Турция в преследването на опоненти на президента Ердоган след опита за преврат в страната през 2016 г.

Снимка: btvnovinite.bg

С помощта на тогавашния главен прокурор Сотир Цацров, България е екстрадирала редица лица, по искане на Анкара, в разрез с европейските практики.

„Шпигел“ твърди, че се е сдобил със секретна кореспонденция на турското посолство в София, според която премиерът Борисов, бившият български генерален прокурор Сотир Цацаров и българските спецслужби са участвали активно в депортирането на турски член на опозицията след опита за преврат в Турция през юли 2016 г., въпреки че българските съдилища преди това изрично са протестирали срещу искане за екстрадиция.