Главният прокурор Сотир Цацаров сезира повторно Народното събрание с искане за разрешение да бъде възбудено наказателно преследване на депутата от БСП Георги Михайлов за извършено от него данъчно престъпление, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Народният представител вече беше обвинен в безстопанственост и сключване на неизгодни сделки по времето, докато е бил изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания (СБАЛХЗ).

Още през ноември м.г. Михайлов сам се отказа от имунитета си във връзка с това разследване.

На 26 юни той официално е получил обвинението си, като му е била наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция” в размер на 15 000 лв. заради данни, че със сключването на две фактури с дружеството „Екофарм” след края на срока на договора с него е причинил щети на лечебното заведение в размер на 164 106 лв.

Става дума за доставка на лекарства. "Установили сме, че тези медикаменти само са били заприходени по документи, те не са постъпвали в болничната аптека. Напротив, създавани са документи, че ще се оставят на отговорно пазене на доставчика", обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Именно в хода на това разследване са били събрани данни и за ново обвинение – за данъчно престъпление. Именно заради това и се налага повторно да се иска имунитетът на Георги Михайлов.