Предложение за образуване на дисциплинарно производство с препоръка за отстраняване от длъжност на трима прокурори внесе в Прокурорската колегия главният прокурор Сотир Цацаров, съобщиха от държавното обвинение.

Става дума за районния прокурор на Варна Цветанка Гетова, заместника й Милена Даскалова, които изнудвали свидетел да оттегли показанията си, както и за и зам.-районния прокурор на Кърджали Чавдар Чавдаров, хванат да бракониерства.

На 11 декември м.г. жена от Варна сигнализирала, че бащата на двете й деца я е заплашил с убийство. Мъжът е осъждан за отнемането на живота на първата си съпруга. Гетова и Даскалова пристигнали в полицейското управление, където била жената и влезли в кабинета, където разследващият полицай и дежурният прокурор я разпитвали.

След като се запознали с текста в протокола, воден до този момент Даскалова заявила, че не е установено изпълнителното деяние. Дежурният прокурор обяснил, че разпитът все още не е приключил. Това провокирало намесата на Гетова и Даскалова, които започнали да задават въпроси на свидетелката. Даскалова си позволила да каже, че ако този мъж я удари, може да я остави „залепена като гербова марка“.

Гетова и Даскалова разпоредили на разследващия полицай и дежурния прокурор да напуснат кабинета, а когато останали насаме със свидетелката, Даскалова й заявила, че с подадената жалба може да вкара в затвора мъжа, от когото се оплаква, а „той имал достатъчно хора и познати“, както и че не това е начинът да се защити, защото заплашилият я може да продължи да я тормози.

В крайна сметка двете убедили пострадалата да оттегли жалбата си.

От прокуратурата отбелязват, че намесата на Гетова и Даскалова е недопустима, също както са и коментарите по адрес на пострадалата и мотивирането й да промени показанията си.

Значително по-тривиално е провинението на Чавдар Чавдаров. На 13 март т.г. бил получен сигнал за двама бракониери, които товарят чували с мрежи и риба край с.Лисиците, Кърджалийско. Дошлите на място полицаи и служители на агенцията по рибарство открили 38 кг. моруна, 2 кг. речен кефал и 800 гр. бяла риба.

Действията на Чавдаров, както и съставянето на акт за административно нарушение, беше отразено в медиите, припомнят от прокуратурата и отбелязват, че укоримите му действия накърняват престижа на съдебната власт.