Най-старата католическа църква в столицата е "Свети Франциск от Асизи" и тя носи особена символика за българите. В нея е живял и служил един бъдещ папа - Йоан 23-ти.

А пък настоящият е първият, който приема името на светеца, покровител на онеправданите и бедните.

Снимка: btvnovinite.bg

Един бъдещ папа живее 4 години на малка софийска улица. Пратеникът на Ватикана Анджело Ронкали пристига в България през 1925-а и тя завинаги остава в сърцето му.

Светият престол са имали контакти още от 9-ти век, но никога нее имало официален представител на Светия престол в България. Това е новостта, която започва с него, обяснява отец Йоан Хаджиев, свещеник в "Св. Франциск от Асизи".

Отец Йоан Хаджиев служи в католическата царква от 2015 г. Освен  силата на вярата, той пази и спомена за Ронкали.  Архиепископът решава религиозния въпрос на брака между православния цар Борис Трети и католичката -  бъдещата царица Йоанна Савойска.

Снимка: btvnovinite.bg

„Всъщност се договарят, че той е православен, но ще се венчае в Италия в католическа църква. Впоследствие знаем,  че сключва втори брак в София, в Свети Александър Невски, което  променя предишната уговорка със Светия престол”, отбелязва историческите факти отец Йоан.

Ронкали остава в България 10 години.  Помага след атентата в църквата Света Неделя и след  Чирпанското земетресение през -28-ма година.  А когато мисията му приключва българите го изпращат със сълзи.

В църквата "Св. Франциск от Асизи" са нетърпеливи да зърнат на българска земя папата, взел името на патрона им.

Отец Йоан, който вече се е срещал лично с папа Франциск в Рим, този път ще го види заедно с всчики  вярващи.