Бустерната доза ще се поставя три месеца след втората имунизация, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

По думите му в Европа практиката е разнообразна, но решението у нас е базирано на изследвания и данните, че след 3 месеца се осигурява достатъчно силен имунен отговор.

„Единствено при еднодозовата ваксина на „Янсен“ периодът е 2 месеца, тъй като такава е препоръката на компанията“, коментира Кунчев.

По думите му решението за скъсяване на този период е продиктувано и от по-заразния вариант „Омикрон“, който все още не е потвърден официално у нас, но има данни, че вече е в страната.

Той допълни, че още от утре би трябвало да има готовност за поемане на повече хора във ваксинационните центрове в страната.

Взето е и решение да бъде удължен периодът за безплатна имунизация срещу грип на възрастните хора. „Тъй като има голям интерес към бустерните дози за коронавирус, а след тях трябва да се изчака 14 дни преди да се постави противогрипна ваксина, програмата е удължена и през януари“, каза Кунчев.