Разпространението на коронавируса е в пика а третата вълна – битката за живот загуби още една родилка у нас. Тя е издъхнала в болница в Бургас, след като е била интубирана и в изкуствена кома заради усложненията от коронавируса.

Бременна в шестия месец, 36-годишната Лора Янева постъпва в болница в края на миналата седмица в тежко състояние.

„10-11 дни преди това е била лекувана вкъщи. И вече в приглушаване на състоянието е доведена до болницата. Била е в много тежко състояние – с тежка двустранна пневмония и с тежка дихателна недостатъчност“, каза д-р Бойко Миразчийски, изпълнителен директор на УМБАЛ-Бургас.

Наложило се е лекарите да изродят бебето.

Дни след това е поставена в медикаментозна кома, а снощи губи битката с COVID-19.

В Бургас ще запомнят слънчевата художничка с широката й усмивка, цветните й картини и голямото й сърце. Описват я като най-лъчезарното лице на гилдията.

Преди Никулден Лора преобразява една от градските градини. Тя е сред първите доброволци, помагащи още в началото на пандемията, а последните й творби са с деца с увреждания. Заедно те правят пана от капачки.

„Тя съвсем наскоро беше загубила първото си дете, но с такава енергия, устрем, чиста енергия се включи в кампанията. През цялото време беше с екипите, които разнасяха храна, купуваха лекарства“, казва зам.-кметът по културата на Бургас Диана Саватева.

Паната от капачки на Лора ще украсят морската градина, а нейни колеги подготвят изложба в нейна памет.