От този петък в Димитровград водата поскъпва почти двойно, което изкара хората на протест.

За пет кубика на месец Живка Тенчева досега е плащала близо 10 лева. Със скока на цената от 1,86 на 3,52 лева, сметката ѝ за април ще стане почти двойна.

Снимка: btvnovinite.bg

„За някой 20 лева може да са нищо, но за един пенсионер с тези доходи са доста пари. Водата не става нито за пиене, нито за готвене, аз не знам защо я увеличават“, казва Живка, която затова също отиде на протеста.

Скокът идва след решение на Общинския съвет Димитровград да продаде водното дружество на Хасково.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ако не се беше гласувало това нещо от Общинския съвет, нямаше да има европейски средства, нямаше да има и възможност за актуализация на цената на водата и ВиК дружеството щеше да фалира, включително варианта със  спиране на електроенергията и оставане на целия град без вода беше актуален“, казва кметът на Димитровград Иво Димов.

Обединението автоматично изравнява цената на водата в Димитровград с тази в Хасково.

„Законът ясно и  категорично казва – единна цена на водата. Цената на всички  потребители на ВиК услуги на територията на област Хасково е 3,52 лв.“, коментира Божидар Желязков, управител на ВиК–Хасково.

Според областния управител единственият шанс да  се избегне поскъпването,  е диференцирана цена, но за това трябва промяна в закона.

Снимка: btvnovinite.bg

„Но защо не го правят, аз не мога да кажа“, казва  Катя Панева, областен управител на Хасково.

Поскъпване ще има и през лятото- с колко, ще каже регулаторът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!