Има бум в търсенето на охранителни системи и техника. Видеонаблюдение, системи за контрол на достъпа, специални механизми за заключване отчитат двойни продажби в последните месеци. В същото време полицията отбелязва намаляване на битовата престъпност.

След като до неотдавна домовите кражби и обирите постоянно се увеличаваха, тази година полицията отчита спад на този тип престъпност с 10 на сто. По-богатите обаче са все повече на прицела на обирджиите - в кварталите Драгалевци, Бояна и Симеоново край София кражбите са се увеличили, въпреки засилените мерки за сигурност. Полицията отдава това именно на предоверяването на живеещите на скъпите охранителни системи.

В същото време крадците трайно се оттеглят от големите квартали Люлин, Надежда, Дружба. За последните няколко години домът на Явор Вутов е обиран 4 пъти. Последно заварва къщата си обърната наопаки преди няколко седмици, след като се прибира от почивка. Този път нищо не липсва, но усещането от взлома дълго се помни.

"Чувството в началото е много неприятно - да знаеш, че някой е влизал в дома ти, тършувал е, какво ли не е правил. Доста дълго време след това имаш усещането, че този човек пак ще влезе или е вътре", коментира Вутов.

Още 2 апартамента в блока на Явор са обрани по същото време. Затова хората като него имат усещането, че битовата престъпност рязко се е увеличила - много от потърпевшите изобщо не сигнализират органите на реда. Според полицията тенденцията е обратна. Крадците сега търсят предимно злато, бижута и пари. Понякога ударът може да стане и много по-голям.

"Като намират ключовете със задигнатото използват техния автомобил да се оттеглят от местопроизшествието", обясни Янко Янкулов от СДВР.

Затова в момента има бум в търсенето на системи за охрана. Хората залагат на сигурността в целия блок и търсят по-мощни системи за достъп на хора във входа, домофони и видеонаблюдение.

Магазините също повишават сигурността си като масово в момента се монтират броячи за посетители и системи за охрана на стоките. По-заможните хора пък прибягват и до крайности - наскоро столичанин купил и обградил имота си в Драгалевци с ограда с електрическото напрежение.

Разкриваемостта на обирите остава доста ниска и се запазва около 10-12%. Според полицията това е незадоволителен, но реален процент, защото възможностите им като техника и ресурс позволяват толкова.