Бум на змии в Смолянско. Тази година те се появяват по-рано от миналата, а преди дни влечуги изпълзяха и в близост до детска градина в Мадан.

„Това са детските площадки, както виждате, почистени и окосени. Всяка сутрин медицинското лице, с помощник-възпитателите обхождат терена и гледат за влечуги и други буболечки преди да изведем децата”, каза Снежана Атанасова, директор на ДГ „Елица” в Мадан и допълни, че когато змиите са се появили, децата са били в сградата.

Снимка: btvnovinite.bg

Повиканите на място пожарникари обезопасили района и констатирали, че змиите са безобидни. Но в Спешния център в Мадан вече има случай на ухапан от змия мъж.

„Еднократно е, колегата го е обслужил, сложил е противозмийски серум и няма проблеми никакви. Видяхте го, че го имаме  в наличност”, посочи д-р Бисер Стоев, директор на Спешен център-Мадан

Снимка: btvnovinite.bg


През последните 10 години биолозите наблюдават увеличение на популациите на змиите в планината. Според тях, това е заради смятата на климата. 

„Ние въобще не бяхме свикнали с тях, не че не е имало случаи да излиза, но е висока. Другата седмица чакаме доста големи температури, веднага ще излязат навън да се стоплят. Имаме много, най-много, разбира се, са смоците”, коментира Оля Тотева, биолог.

Снимка: btvnovinite.bg

Специалистите съветват да не се създава паника. „Децата нямат страх от тези неща, може би, трябва да им се разкаже по някакъв начин къде не трябва да ходят, винаги да са облечени, не по пантофки”, допълни Тотева.

Добри резултати дават и репелентите срещу влечуги. При разходка в гората е добре краката да не са голи, а при ухапване от змия веднага трябва да се потърси лекарска помощ.