Нови сигнали за изборен туризъм. Ръст на новорегистрираните в първите месеци на годината в някои общини в страната. Това показват данните на Института за развитие на публичната среда.

На места новорегистрираните са десетки пъти повече, отколкото по същото време миналата година. Тези нови жители ще имат право на глас на местните избори сега, защото са спазили 6-месечния срок за уседналост.

Снимка: bTV

Рекордьор е Невестино. Тази година там са се регистрирали 48 жители, а през 2022 г. – само един. В община Ново село пък новодомците в първите четири месеца миналата година са били едва 10-има, докато от януари до края на април тази година интересът е нараснал и новите в общината са 306-ма.

В Невестино не за първи път имат новодомци преди местни избори, но най-често никога не успяват да се запознаят с тях.

„Мисля, че хората се регистрират само за да гласуват. Така е не само в тази община, а и в Кюстендилска община. Ние сме от хората, които години назад сме се занимавали с избори и знаем как се случват нещата“, казва Румяна Джонева.

Смяната на регистрацията по настоящ адрес изисква да се предостави нотариален акт на имота или договор за наем пред общинските власти.

„Като видим, че някъде уж живеят хора, а ги няма, ние като граждани сме длъжни да информираме властите, иначе ставаме съучастници. Хубаво е, когато имаме съмнения, да подадем сигнал“, заяви Стоил Цицелков, член на гражданския съвет към ЦИК.

Сигналите за нарушения се подават в полицейските управления, а правозащитници напомнят, че все пак не е незаконно да си смениш адреса 6 месеца преди изборите.