Бум на нападенията от мечки над добитък и домашно имущество е отбелязан в Смолянско. Само за септември има 13 случая във ферми с над 40 пострадали животни.

Снимка: btvnovinite.bg

Мечка е заснета от фотокапан в село Могилище, където е нападнала пчелин. Но в района на Широка лъка друга мечка напада три стада. Стръвницата изяла 4 кончета на 79-годишния Георги Сгуровски, които отглежда близо до село Кукувица.

"По-миналата година беше добре, че нямаше зян, но тази година ни сполетя лоша участ. От всичкия приплод, който беше, го изяде мечката. Εлектропастир има, но на мечката електропастир не важи“, разказва Георги.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-сериозна е щетата в Гела, където са умъртвени 13 овце.

„Причината за големия размер на щетата е, че са били повече от един екземпляр и мечката е учила малките да ловуват“, обяснява Екатерина Гаджева, директор на РИОСВ-Смолян.

Снимка: btvnovinite.bg

Според кметът на село Широка лъка Васил Седянков хората се притесняват и всеки намира начин да се справи с проблема: „Ограждат с електропастири, така със сигнални уредби, уреди. И фойерверки гърмят“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Въпреки че плодните дръвчета много имат ябълки и сливи, ама изглежда, че (на мечката) по й харесва месото“, казва Георги Сгуровски.

Условие за обезщетение за умъртвените животни е стопаните да са взели превантивни мерки.

"За съжаление, не са много случаите, в които установяваме, че превантивни мерки са предприети“, казва обаче Екатерина Гаджева, директор на РИОСВ-Смолян.

За област Смолян има издадени и три разрешения за отстрел на четири проблемни мечки, но за  момента стрелците са нямали слука.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!