Затваря врати най-голямото предприятие на „Булгартабак” – това в Благоевград, съобщава БНР, като се позовава на свои източници.

Ръководството вчера е дало двудневен срок на последните останали 200 работници (от общо 2000 преди няколко години) да подадат заявления за доброволно напускане. Те ще получат между 4 и 5 брутни заплати в зависимост от трудовия стаж и възможност да останат 4 месеца на борсата за минимално обезщетение. Ако не се съгласят, ще бъдат пуснати в принудителен неплатен отпуск.

Според БНР през последните 3 месеца дружеството е работило денонощно на максимални обороти, без спиране през почивните и празничните дни, за да се изпълни в срок последната поръчка към клиенти и сега работниците се чувстват унизени от случилото се.

Националното радио напомня, че според приватизационния договор „Булгартабак” има ангажимент да запази предмета на производство до 2021 година в България, но не е уточнено къде. Така „Благоевград БТ” последва съдбата на дружеството в София.

Стотици останаха без работа и в столицата, след като през 2016 г. проправителствени турски медии нарекоха депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски „император на нелегалните цигари”, той продаде публично известния си дял в „Булгартабак”, а компанията обяви, че е загубила ключови свои пазари заради клевети.

„София-БТ” приключи съществуването си след продължили месеци наред неясноти и протести на работници, които питаха кой е реалният собственик.

По-късно машините бяха преместени в "Благоевград БТ", износът за Близкия Изток беше възобновен, а апетитният терен в столицата беше разчистен от сградите, някога част от родния тютюнев гигант.