От "Булгаргаз" са изпратили писмо, с което настояват за заплащане на задълженията, предупреждават за принудително прекратяване на договора за доставка на природен газ с "Топлофикация София" и настояват за търсене на общо решение с БЕХ и държавата.

Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите ѝ е нужно да бъде подготвен пакет от възможни решения, така че тези дисбаланси да не се отразят на гражданите.

Фандъкова уведоми общинските съветници, че вчера се е срещнала с министрите на финансите и на икономиката.

"Имаме тяхното разбиране, че трябва да се намери общо решение, така че да не допуснем огромен дисбаланс в дружеството, което автоматично ще се отрази на цялата енергийна система. Получих и уверението на министъра на енергетиката, че отоплителният сезон в София ще бъде осигурен, независимо от дисбалансите в цените между "Булгаргаз" и "Топлофикация", поясни Фандъкова.

"Всички си дават ясна сметка, че осигуряването на топлинна енергия за над 1 млн. граждани на София няма абсолютно никаква алтернатива", каза още тя. 

Столичният кмет изрази съжаление, че към момента се сбъдват най-песимистичните прогнози с повишение на цената на природния газ.

"Вчера очакванията ни бяха за 200 млн. лв. преразход до края на годината. Тази сутрин директорът на "Булгаргаз" обяви, че ще искат увеличение от над 30% на природния газ за ноември", поясни Фандъкова.

Тя съобщи още, че вчера "Топлофикация София" е получила писмо от "Булгаргаз", с което уведомява всичките си клиенти, че отчита значително увеличение на заявките за доставка на газ, спрямо предварително заявеното.

В тази връзка "Булгаргаз" подчертава, че количества над договореното ще бъдат доставени само при възможност и след изрично одобрение.

"На този етап не знаем на какво се дължи това искане за ограничаване на потреблението. Предвид по-ранното започване на отоплителния сезон, това също е въпрос, който трябва задължително се обсъди, така че да гарантираме доставката на нужните количества към София", посочи столичният кмет.