Днес “Булгаргаз” ще обяви търгове за доставка на втечнен природен газ за ноември, декември, за цялата 2023 г. и дългосрочен от 2024 г. до 2034 г., заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева на брифинг в енергийното министерство. 

Тя подчерта, че целта е да участват възможно най-много компании, за да се постигнат най-добрите ценови равнища. 

По думите ѝ се планира и участие в годишния търг за 2023 г. за слотове и капацитет за регазификация на терминала в Ревитуса, Гърция. 

“Той вероятно ще се проведе през октомври. Паралелно с това водим разговори за осигуряване на допълнителни слотове за 2023 г. и на терминалите за втечнен природен газ в Турция”, добави Златева.

Тя обясни, че търговете ще бъдат на няколко етапа.  

“За разлика от предишни процедури, в които нямаше ясно разписани условия, етапи и прозрачно дефинирани критерии за оценка търговете, които днес обявяваме ще преминат през няколко етапа. Има и предварителен подбор на кандидатите, като тук всички заинтересовани лица, търговци, които желаят да участват в тръжните процедури, трябва да подадат писмо за намерение до “Булгаргаз”, като изпълнят изискванията, които сме посочили в тръжната документация”, добави Златева. 

Тя обясни, че трябва да е ясна собствеността на компанията да нямат никакви търговски ограничения, да има надеждност по отношение на обслужващите банки и добра репутация, както и да притежават достатъчен опит в доставките на втечнен природен газ.

„Булгаргаз” разполага вече с капацитет 10 600 000 MWh на строящия се терминал в Александруполис за период от 10 години.

"Това, което днес обявяваме е голяма стъпка в процеса на диверсификация. През октомври цената на газа е сравнително по-ниска от тази за септември, именно чрез процедурите, които направихме", заяви енергийният министър Росен Христов.

Той обясни, че служебното правителство е фокусирано да осигури доставки на газ минимум до края на отоплителния сезон, а в идеалния вариант до края на 2023 г.