bTV в газохранилището в Чирен. За колко дни имаме природен газ? Разчетите на "Булгартрансгаз", които го стопанисват, сочат, че ако днес руските доставки спрат, горивото там ще стигне за не повече от месец и то при ограничено ползване.

“Вчера потреблението у нас е било около 11 млн. кубични метра и оттук нататък се вижда по всяка точка общо колко е влязло в системата“, заяви специално пред изп. директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

Снимка: bTV

Той добави, че редовно проверява тече ли газът от Русия.

„Не само като се будя, но и преди да си легна. Имаме система, която следи и количествата и налягането на почасова база - това и преди да се легна и след като стана го проверявам, дори понякога и през нощта“, добави той.

В момента в хранилището има около 100 млн. кубични метра синьо гориво. При спиране на руския газ ще се задейства план за извънредни ситуации и ще се наложи ограничителен режим. Газ ще се насочва основно към топлофикациите и газоразпределителните дружества, които обслужват битови потребители и само за ключови предприятия.

Снимка: bTV

„Считам, че бихме могли най-уязвимите клиенти със съответните ограничения и за тях да ги осигурим в рамките на 30 дни“, добави Малинов.

Ако се стигне до спиране на руските доставки, ще се мисли и за купуването на втечнен газ от Гърция и Турция. Той обаче при всички случаи ще поскъпне значително при подобно сътресение на пазара.

В тези сепаратори течната фаза се отделя от газообразната при добива от сондажите. За разширяването на Чирен се говори вече 10 години, но реални стъпки се правят едва сега.
Капацитетът на газохранилището в момента е 550 млн. кубични метра.

Снимка: bTV

Очаква се, след разширението, капацитетът на газохранилището в Чирен да се увеличи двойно и да достигне 1 млрд. кубични метра. Това обаче ще стане през 2024 г.