През далечната 87-ма година, като младо семейство, Иван и Таня Тонови купуват апартамент във все още новия и нетолкова населен столичен квартал "Люлин". Плановете да заживеят там обаче се отлагат във времето и това така и никога не става. Затова апартаментът се превръща в нещо като склад.

Старинни и ценни мебели, багаж, строителни материали.  С идеята, че ще направят ремонта и ако не те, поне децата им ще се нанесат в тристайния апартамент. Наглеждат имота редовно, до август миналата година. И изненадващо обаждането от домоуправителя.

„Август месец ми се обажда домоуправителят – елате да си вземете чипа, какъв чип – един човек каза, че ще ви прави ремонт, защото ще го продавате”, разказва Таня.

Решават, че е станала грешка. И през ум не им минава, че някой е набелязал жилището им.

„Сега, на 21 март, ни се обади, че хора изнасят багажа, защото са купили апартамента и се започна сагата. Той асансьорът блокирал и потърсили помощ, вероятно претоварен от нашия паркет… Изпразнили са чекмеджетата, целта е била да се изпразни всичко, за да се препродаде наново. Имаше и обява в брокерската къща”, допълни Таня.

– Срещнахте ли се с тези хора?
– Да, тук бяхме, дойдоха тази жена, която купува апартамента и каза, че го е купила за приятелката на сина й и се появи и трето лице… и започнахме да се обясняваме. Казахме им, че никога не сме го продавали.

– Представиха ли ви документи?
– Не, само каза, че го е купил от някого. На следващия ден трябваше да изповядат сделката и ние я спряхме.

Двамата подават сигнал в полицията, поставят и аларма на апартамента. Правим справка в Агенцията по вписванията и съобщаваме добрата новина на семейството – жилището все още е тяхно. Измамниците не са успели да го прехвърлят.

Зад този опит стои разкритата преди седмица люлинска банда, допускат разследващите. Действали с размах от началото на 2016 г.. Присвоили няколко жилища. Четирима са в ареста, а петият е на свобода, тъй като е съдействал на разследващите и е разкрил детайли от схемата.

Били са добре организирани и с доста добра схема за присвояване на апартаменти собственост на лица,  които са починали и не са оставили наследници, обясни прокурор Георги Мойсев.

Бандата щателно проучвала и търсела необитаеми на външен вид апартаменти. Събирали информация от съседи. След като се уверявали, че апартаментът е безстопанствен, се захващали на работа.

Намирали така наречените бушони, които в случай на проблем да понесат отговорност. Това били финансово зависими хора. Взели заеми от лидера на бандата, който се занимавал и с лихварство. На тяхно име се изготвяли фалшиви завещания от починалия. Нотариус приемал завещанието. Друг издавал констативен нотариален акт. И за да не бие на очи и да се изчисти историята на имота, при трети нотариус се сключвала сделката и жилището се продавало.

„При всяко едно действие с бушон е член на организирана престъпна група, който докладва на ръководителя има ли спънки, ако има, ръководителят започна да отстранява спънки”, допълни прокурорът.

А спънките се отстранявали с полезни контакти с държавни служители от "Люлин", от общинската администрация, данъчната администрация и от полицията. Именно те набавяли нужната информация от базата данни и я предоставяли на групата.

Профилът на имотните измамници – около 40-годишни, със средно образование, безработни. Бизнес има единствено лидерът, другите гравитирали около него. Мозъкът на схемата Светлозар има магазин за ремонт на телефони на кооперативния пазар в „Люлин”. Там, според разследващите, бил офисът му и създавал важни и полезни запознанства, с помощта на които вървял и имотния бизнес.

Негова служителка разказа, че наскоро е бил на екскурзия в чужбина, имал и „Ягуар”. Той е семеен с две деца. Наскоро сменил жилището и купил апартамент отново в „Люлин”.

ГДБОП следили бандата 10 месеца. Използвани са и специални разузнавателни средства. Разследващите са категорични, че доказателствата срещу тях са безспорни. Фактите потвърждава и един от тях, който вместо обвиняем, става свидетел. 

Разследващите имат данни, че измамниците са придобили и продали десетина апартамента в „Люлин” на пазарни цени – около 80 – 100 хиляди лева всеки.

Измамата е безспорно доказана с документи за два от тях – засега.

Един от тях е разположен на оживен булевард. По наша информация, купен от човек от системата на МВР, без да подозира, че попада в измамна схема.

Апартаментът се освободил след като и двамата собственици на жилището починали – майка и психичноболният й син.
                                            
Продавач на жилището е Бисер Михайлов, бушон на имотната мафия. Неоткриваем е, тъй като често сменява адресите си.

Другият апартамент е в „Люлин” 5. Продаден е през лятото след смъртта на собственичката.

Новият собственик е Албена Христова. Попада на апартамента в сайт за имоти, прави оглед и решава, че това е техният дом.

„Всичко подготвихме, брокерската фирма, изтеглихме заем, имахме част, няма как без заем и след това брат ми взе друг заем, за да се оборудваме тук, ремонт”, разказва Албена.

Продавач е Рени Стамболийска. Един от бушоните на имотната мафия.

„Показа ни го, беше нейн приятел, тя беше заета. Показа го, хареса ни”.

Семейството тегли кредит и плаща за жилището 40 хиляди евро.

– Пари на ръка дадохте ли?
– Само капаро оставихме 1000 лева и след това при нотариуса след като подписахме по банков път.

От нас научават, че апартаментът е обект на измама и са в шок.

По закон жилища, чиито собственици са починали, нямат наследници, няма и изрично завещание, се придобиват от общината. В случая – община „Люлин”.

„Вчера казах по-осторожни да са домоуправителите, тъй като, когато някой почине, няма кой да го погребе… ние се стремим да опазим собственост, много са случаите, дълго време издирваме наследници”, каза кметът на „Люлин”.

Той твърди, че за 4 години са предотвратили 8 опита за придобиване на жилища от мними наследници. Според разследващите обаче именно хора от администрацията на общината са подпомагали бандата с информация.

„Без съдействие на такива служители, такава схема не може да съществува. Когато почине човек, в общинската администрация трябва да се задейства механизъм за наследяване, те не са задействани, когато почине някой и се види, се задейства за администрацията и кмета би следвало да бъде уведомен, поясни прокурорът.  

– Ще разследвате ли ваши служители?
– Не мога да ги разследвам, но проверки, надявам се да няма служители под моята опека, които са давали информация, каза кметът.

– Разследвате ли нотариуси?
– Нямам данни някой от тях да е извършил престъпление. Нотариусът няма как да установи дали едно собственоръчно завещание е фалшиво или не. То има голяма юридическа стойност, заяви прокурорът.

– Имате ли задължения да проверите автентичността на завещанията?
– Не, няма такова задължение, то не е възможно, само по съдебен ред и тази проверка е въпрос на години дела, категоричен е нотариусът.

– Ето това, че е инструмент за имотна измама.
– Не е лесен инструмент, защото това е свързано с ред организационни действия. Завещанието е едностранна сделка за след смъртта.

Нотариусите отчитат драстичен спад на имотните измами през последните 9 години в резултат на взетите мерки за предотвратяване кражбите на самоличност.

Единствената възможност остава с фалшиви завещания, тъй като на практика автентичността им няма как да бъде потвърдена, а и така е по целия свят, отбелязват юристите. Според тях обаче има съществен пропуск, който подпомага дейността на имотната мафия и той незабавно трябва да бъде отстранен.

„Причината, за да им е известно за собственици без наследници е откритост на имотния регистър. Всеки може да се снабди с документите на всеки.”.

Действително в Агенцията по вписванията всеки може да получи детайлна информация за имотното състояние на всеки и копия от всички документи. Справка, каквато направихме и ние, за да установим успяла ли е мафията да вземе жилището на семейството Тонови. И докато там късметът е бил на тяхна страна, то оказва се, семействата, закупили апартаменти от измамниците, вероятно ще трябва да се разделят с тях.

„Завещанието, едностранна сделка и след като няма сделка, няма и да има права за тези купувачи, те ще загубят правата си над имота”, обясни нотариус.

– Те са платили. Кой ще им върне парите?
– Ако имаше действителен продавач… няма кой да им ги възстанови, освен измамниците. Няма продажба, тъй като не са били собственици. Има изначална нищожност на самата сделка.

„Невероятно ми се струва, това е първото ни жилище, нямате идея за каква борба беше…Това са страшно много пари, това е… как може такива хора да има, те се подиграват с нас.. Печалба на чужд гръб, на обикновените хора като нас, които се борят цял живот за едно жилище”.

А борбата на потърпевшите тепърва започва – в опит да спасят дома си, в който са вложили всичко.